Відзначення Дня захисника України у закладах професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області

6 років ago admin 0

zax

14 жовтня ми вшановуємо захисників своєї Батьківщини – відзначаємо День українського козацтва, захисника України та велике релігійне свято – Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва і всіх воїнів-захисників. Окрім того, саме ця дата традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії. За нинішніх обставин це свято набуває особливої ваги. Це чудова нагода висловити вдячність, любов та повагу всім тим, хто захищає спокій українців.

Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти області разом зі своїми педагогами готувалися до святкування заздалегідь.

Тижні військово-патріотичного виховання „З відданістю Україні в серці” успішно пройшли в Берегівському професійному ліцеї сфери послуг та ВПУ № 34 м. Виноградів. Упродовж кількох днів учні зустрічалися з військовими, учасниками АТО, згадували героїв-земляків, які загинули на сході України. Берегівчани покладали квіти біля скорботної стели в м. Берегове. У бібліотеках цих закладів організовано тематичні виставки „Герої АТО”, „У нашім минулім і слава, і воля. У нашім минулім безсмертні діла”, проведено конкурс стіннівок.

У рамках тижня учні ВПУ № 34 м. Виноградів відвідали військову частину Виноградівського гарнізону, де ознайомилися з побутом військовослужбовців та військовою технікою, скуштували солдатську кашу. Майбутні захисники змагалися з кульової стрільби з пневматичної гвинтівки, військово-прикладних видів спорту. Викладач предмета „Захист Вітчизни” Жиленко В.М. взяв участь у всеукраїнському вебінарі, присвяченому Дню захисника України. Завершенням святкувань стала воєнізована естафета, в якій учні училища змагалися у метанні навчальних гранат на влучність, складанні магазину автомату, одяганні костюму хімзахисту, перенесенні поранених.

Тиждень військово-патріотичного виховання пройшов теж у ДНЗ „Ужгородський центр професійно-технічної освіти”, впродовж якого проведені зустрічі з представниками реєстрового козацтва Закарпатської області, військовослужбовцями Ужгородського зонального відділу УЗВ ВСП – учасниками АТО, сім’ями загиблих воїнів. Цікаво пройшов тематичний захід „Свято мужності і відваги”, у ході якого пройшла презентація книги „Пам’ять про подвиг”.

Учні центру також активно взяли участь у військово-спортивних заходах „Козацькі забави” та приготуванні традиційного козацького куліша. Найбільше зацікавили „молоді козачата”, які вправно й майстерно демонстрували бойовий гопак.

Святкові урочистості до Дня захисника України у Перечинському професійному ліцеї проходили у форматі мистецької зустрічі „Мужність. Воля. Патріотизм”, на яку запрошено учасників бойових дій Зизич М.В., Луцук М.М., Опаленик М.Й.

В Ужгородському вищому комерційному училищі КНТЕУ відбулася тематична виховна година „Мужність і відвага крізь покоління”, що супроводжувалася переглядом відеоматеріалів від доби козацтва і героїв УПА до сьогодення.

11 жовтня організовано зустріч учнів з працівниками управління поліції в Закарпатській області – начальником відділу розшуку, капітаном поліції Бабичем Олександром та старшим інспектором з особливих доручень Довгомелею Анатолієм. Під час бесіди гості говорили про престижність працювати в поліції, обов’язок кожного громадянина захищати свою Батьківщину, про те, що захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави.

З нагоди Дня захисника України заступник директора з виховної роботи Скиба М.П. провела з учнями першого курсу виховний захід, під час якого презентувала книгу „Пам’ять про подвиг”, написану учнями закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області про своїх земляків, які загинули на Сході країни впродовж 2014-2017 років. Пам’ять загиблих учні вшанували хвилиною мовчання.

11 жовтня у читальній залі бібліотеки Міжгірського професійного ліцею проведено тематичний вечір, присвячений Дню Захисника України „Козацькому роду нема переводу”. Ведучі Фур Уляна ти Щобак Марина ознайомили учнів з історією свята та звичаями українського козацтва. Під час заходу учасники взяли участь у конкурсах „сильна рука” та „стрибки з м’ячем”, а також у цікавій вікторині. Наприкінці свята дівчата привітали хлопців піснями. У бібліотеці ліцею підготовлено книжкову виставку, присвячену захисникам України.

По-козацьки яскраво і насичено в Хустському професійному ліцеї сфери послуг пройшли щорічні традиційні „Козацькі забави” серед учнів перших курсів. День захисника України нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військових традицій. Тож на зустріч з учнями ліцею завітали учасники АТО. Військовослужбовці розповіли учням про героїзм захисників, які на Сході України боронять територіальну цілісність та незалежність України, про бойові традиції та військове братство. Для гостей учні підготували патріотичні пісні, вірші та спортивні змагання витримки, гарту, старанності, уміння, наполегливості, які здружують, єднають, згуртовують дітей. А в Хустському професійному ліцеї учні змагалися з військово-прикладних видів спорту.

У ДНЗ „Мукачівський центр професійно-технічної освіти” з нагоди свята започаткували нову традицію: учнівське самоврядування разом зі своїми наставниками організували зустріч із майбутніми захисниками Вітчизни – ліцеїстами Закарпатського обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою. Учні центру – майбутні кондитери – власноруч виготовили смаколики у патріотичному стилі та пригощали ними гостей, а майбутні швачки впродовж двох днів готували обереги майбутнім воїнам у вигляді підкови, сплетеної зі стрічок національних кольорів. Незабутньою стала також екскурсія учнів центру до 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, де мали змогу оглянути казарми, відвідали музей бригади, прослухати розповідь про участь бригади в АТО та ознайомилися з бойовою технікою. На урочистій лінійці, присвяченій знаменній даті, дівчата дарували всім юнакам та чоловікам навчального закладу „Обереги захисникам” – власноруч плетені браслети у патріотичному стилі.

Проведені заходи продемонстрували, що немає важливішого завдання, як виховання нового покоління українців. Без об’єднання зусиль держави, освітніх установ і громадськості цього зробити неможливо. А головне в цьому – зацікавленість усіх у вихованні високоосвіченої патріотично налаштованої української нації, без якої Україна може втратити свою державність.

Навчально-методичний центр

професійно-технічної освіти

Закарпатської області