Підготовка до реалізації українсько-фінського проекту

5 років ago admin 0

IMG 5939

16 жовтня до Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти завітали фінський експерт Сірпа Сінерва у супроводі представника Посольства Фінляндії в Україні Юкки Тулівуорі, які здійснюють аналіз стану організації навчання державною мовоюі мовами національних меншин у Закарпатській області.

Експерти провели зустріч у рамках підготовки спільного україно-фінського проекту, спрямованого на забезпечення реформування системи середньої освіти в Україні з заступником директора департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Аттилою Штерром, директором ЗІППО Тетяною Палько та заступником директора з науково-дослідної роботи та міжнародної діяльності ЗІППО Михайлом Басарабом.

Аттила Штерр розповів про особливості організації навчально-виховного процесу у закладах освіти з навчанням мовами національних меншин, звернув увагу на досягнення уряду та обласної адміністрації щодо забезпечення рівного доступу до якісної освіти.

Тетяна Палько розповіла про роботу науково-педагогічних працівників інституту з удосконалення навчально-методичного забезпечення підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, проведення науково-практичних конференцій, семінарів із питань реформування освітнього процесу, впровадження у навчально-виховну практику закладів освіти новітніх педагогічних та наукових технологій з навчання, виховання та інтеграції національної освіти і культури в європейський освітній простір. Вона ознайомила гостей із результатами дослідно-експериментальної роботи регіонального рівня „Поглиблене вивчення української мови в 5 – 9 класах у загальноосвітніх навчальних закладах (класах) з угорською мовою навчання”, наслідками якої стало видання за кошти обласного бюджету підручниківдля поглибленого вивчення української мови у загальноосвітніхнавчальних закладах (класах) з угорською мовою навчання для учнів 5, 6, 7 та 8 класів.Директор наголосила, що у 2018 році розроблено програму 60-годинного спецкурсу (24 години – очні, 36 – дистанційні) з вивчення української мови для вчителів, які викладають предмети у закладах освіти з навчанням мовами національних меншин.

Експерти наголосили, що мета їхнього експерименту – удосконалення фахових навиків і майстерності педагогів, взаємодія у галузі освіти дорослих та безперервне професійне вдосконалення.

Велика увага під час зустрічі приділялася обговоренню питаннярозвитку інклюзивної освіти, практичного забезпечення формування інклюзивного освітнього середовища області.

Фінський експерт Сірпа Сінерва взяла участь у другій тренінговій сесії для педагогічних працівників за програмою навчання української як другої мови, що проходить 16 – 17 жовтня на базі ЗІППО, та відвідаєзаклади освіти з навчанням угорською мовою в нашій області.

IMG 5941

IMG 5963