Лісівники Перечинщини перевиконали план зі збору насіння

5 років ago admin 0

Основною умовою створення високопродуктивного, біологічно стійкого та господарсько-цінного лісового насадження є забезпечення лісогосподарських підприємств високоякісним насінням з хорошими спадковими даними.

Щорічна заготівля лісового насіння залежить від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння і дещо коливається в окремі роки. Враховуючи періодичність плодоношення порід, а особливо, основних лісоутворюючих, в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову, що необхідно для створення запасів лісонасіннєвої сировини на наступні роки, коли урожай насіння може бути слабким або зовсім відсутнім.

В ДП «Перечинський лісгосп» вже завершилась заготівля лісового насіння. Силами лісової охорони та працівників підприємства вдалося перевиконати план по заготівлі та зібрати 421 кг насіння, при плані 318 кг. З них, 400 кг складають насіння дуба звичайного та скельного, 15 кг клена-явора та 6 кг ясена звичайного. Відповідаючи на виклики кліматичних змін, на думку наших спеціалістів, доцільно збільшувати частку дуба у лісах лісгоспу. Дуб формує глибоку кореневу систему, що допомагає йому добре розвиватись навіть в умовах дефіциту вологи, а деревина його по технічним якостям та по вартості перевищує інші аборигенні види.

Зібране насіння буде висіяне цієї осені у лісові розсадники лісгоспу. А вже з розсадників, через 2-3 роки, зміцнілі сіянці будуть використовуватись для створення лісових культур та введення недостаючих порід на ділянках з природним поновленням.

Отже, завершився перший етап у довготривалому і складному процесі вирощування лісу, бо ліс починається з насіння.

Основною умовою створення високопродуктивного, біологічно стійкого та господарсько-цінного лісового насадження є забезпечення лісогосподарських підприємств високоякісним насінням з хорошими спадковими даними. Щорічна заготівля лісового насіння залежить від […]