У Хустському лісгоспі запланували зібрати пів тонни насіння

6 років ago admin 0

Народна мудрість говорить: «Без доброго насіння немає гарного плем’я». І це відповідіє дійсності. Тільки при використанні насіння високопродуктивних, високоякісних, стійких у конкретних умовах дерев можна створити продуктивні ліси.

Заготівля якісного насіння – запорука здорового та міцного лісу. Це питання особливо актуальне восени, коли працівники лісового господарства проводять планові заготівлі високоякісного посівного матеріалу.

Для забезпечення розсадників посівним матеріалом на осінь 2018 року, триває заготівля лісового насіння, яка почалася наприкінці літа. План заготівлі по лісгоспу 515 кг ( жолудів дуба – 430 кг, селекційного лісового насіння – 250 кг). Процес збирання насіння деяких із порід не зовсім легкий, як це здається на перший погляд.

Щорічна заготівля насіння лісових порід залежить від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння і дещо коливається в окремі роки.

В основному заготовляється з постійних лісонасінневих ділянок, які є на території ДП «Хустське ЛДГ» Березівське л-во кв.40 вид.7 пл.-8,0 га; Велятинське л-во кв.22 вид.4 пл. – 6,0 га, кв.21 вид.9 пл. – 4,0 га; Вишківське л-во кв. 6 вид.15 пл. – 5,0, кв.5 вид.7 пл.- 13,0 га; Драгівське л-во кв.15 вид.4 пл. – 4,9 га, кв.24 вид.11 пл. – 14,0.

Щоб в розсадниках виросли життєстійкі сіянці, які згодом будуть використані для лісовідновлення, перед посівом насіння перевіряють на якість в Закарпатській лісонасіннєвій лабораторії. Для цього відбирається середній зразок серед зібраної партії насіння, яке ретельно оглядається, чи нема бува пошкоджень. Оформляємо етикетку, паспорт, акт відбору і відправляємо у м. Мукачево. Після перевірки на чистоту, схожість, енергію пророщування, тощо, нам адресується посвідчення про кондиційність насіння, яке характеризує якість і гарантію. Якщо у насіння ці показники нижчі за нормативні, то такі до посіву не допускаються.

Після отримання паспорту який підтверджує якісь лісівники висівають його у розсадники, для подальшого отримання посадкого матеріалу який стане майбутнім лісом.

Народна мудрість говорить: «Без доброго насіння немає гарного плем’я». І це відповідіє дійсності. Тільки при використанні насіння високопродуктивних, високоякісних, стійких у конкретних умовах дерев можна створити […]