Унікальна виставка: неймовірні світлини Хустського замку та екскурс в минуле

6 років ago admin 0

40х26_1-копияДнями у Хустській міській картинній галереї відкрилася ексклюзивна виставка під назвою “Культурна, історична та архітектурна спадщина замкового комплексу у місті Хуст”.

Цікаві історичні дані про замковий комплекс представила громадськості науковий співробітник військово-історичного музею м. Будапешт др.Емеше Солецкі, яка свого часу захистила докторську десертацію по історії Хустського замку.

“До Хуста я приїхала на запрошення Іштвана Гонгачі взяти участь у роботі круглого столу щодо збереження архітектурної спадщини замкового комплексу. Свого часу я активно займалася вивченням історії легендарної фортеці, тому з радістю прийняла запрошення виступити з доповіддю “Хуст очима турецького мандрівника Евлія Челебі”. А також втілила ще одну ідею – поділилася своїми експонатами, цінними історичними справками з історії замку.

Щиро бажаю хустянам зберегти унікальну пам`ятку архітектури, адже це не просто їхня візитівка, це – “свідок” історії”, – поділилася з “Карпатським об`єктивом” др.Емеше Солецкі.

Справжньою ж окрасою виставки стали світлини талановитого фотомитця з Хуста Олександра Рокосовика. Він представив 12 робіт, на яких увіковічена легендарна фортеця. Чоловік займається фотографією 6 років. Каже, це захоплення й справжня відрада для душі. У підбірці робіт має світлини Хустського замку в різні пори року.

“Хочу висловити щиру вдячність за фінансову підтримку в підготовці виставки Богдану Шерегію. А також своїм друзям, які зініціювали експозицію, – виставка відбулася за організаційної підтримки ГО “Фойта” та асоціації “Vidyazok”. Я дуже радий поділитися з іншими своїм баченням Хустського замку через призму об’єктива”, – зазначив митець.

До слова, місцеві давно вже захоплюються творчістю Олександра Рокосовика. А деякі роботи митця отримали високі нагороди на престижних конкурсах. Приміром, фоторобота Олександра під назвою “Вічність” (панорама на Кіреші із Замкової гори) була відзначена срібною медаллю на фотоконкурсі від Національної спілки фотохудожників. А світлина “Туман холодний обіймає” здобула бронзу на Міжнародному конкурсі “1st Int. Photo Salon “Georgian Drag – 2016”, де було представлено 5357 фотографій 358 авторів з 59-и країн світу.

Та щоб зробити свій вклад у справу збереження замкового комплексу, Олександр не тільки увічнює пам’ятку за допомогою об’єктива, фотограф виставив 12 експонованих робіт на продаж під час етнофестивалю “День Бетлена”. Усі вилучені кошти спрямує на збереження руїн Хустського замку.

 

Богдана Клекнер.

40х21-копия 40х24-3-копия DSC00529-копия DSC00534-копия DSC00561-копия