Проведено нараду щодо стану виконання робіт за проектом «Захист від підтоплення водами р. Боржава с. Вільхівка Іршавського району»

6 років ago admin 0

alt

   9 жовтня,  під керівництвом голови районної державної адміністрації  Олександра Горіна відбулася нарада щодо стану виконання робіт за проектом «Захист від підтоплення водами р. Боржава с. Вільхівка Іршавського району».

    Розпочинаючи нараду голова райдержадміністрації Олександр Горін повідомив, що мешканці с. Вільхівка незадоволені темпами проведення робіт по проекту «Захист від підтоплення водами р. Боржава с. Вільхівка Іршавського району» і запропонував кожному з учасників наради висловити свою думку з приводу даного питання, щоб спільними зусиллями зайти шляхи вирішення проблеми.
    Першою взяла слово голова Зарічанської сільської ради Марина Васько, яка сказала, що підняття висоти дамби біля с. Вільхівка призведе до підтоплення територій Зарічанської та Кам`янської сільських рад, тому необхідно провести розчистку русла р. Боржава, що збільшить можливість пропуску паводкових вод.

     Голова Вільхівської сільської ради Василь Брич сказав, що не проти розчистки русла р. Боржава та наголосив на необхідності прискорення робіт по виконанню проекту «Захист від підтоплення водами р. Боржава с. Вільхівка».

     В.о. начальника Берегівського МУВГ Петро Скраль повідомив, що роботи по даному Проекту ведуться, надійшла частина коштів, трохи більше 30 відсотків від загальної суми, також наголосив, що необхідно ліквідувати деякі дамби біля с. Боржавське, Виноградівського району, які були побудовані колгоспами за радянських часів, для захисту сільгоспугідь, на це потрібна згода мешканців вказаного села.

      Заступник голови РДА Іван Мошкола сказав, що роботи по Проекту необхідно виконувати в повному обсязі, що стосується підтоплення території району паводковими водами, то необхідно провести геодезію вказаної території і розробити проект по захисту чотирьох населених пунктів від підтоплення, в комплексі з розчисткою та поглибленням русел річок, що протікають по території району Іршавки та Боржави, але найкращий варіант захисту від підтоплення – це будівництво сухого польдера (накопичувальної ємності) у верхів`ях р. Боржава, що повністю зняло б проблему підтоплення.  

     Перший заступник голови райдержадміністрації Іван Семак запропонував уточнити вартість геодезії, і в цілому вартість виготовлення проектно-кошторисної документації для комплексного захисту території району від підтоплення паводковими водами. Також необхідно визначити хто буде замовником вказаного проекту.

   Далі виступив провідний інспектор відділу цивільного захисту райдержадміністрації Юрій Химинець який сказав, що необхідно провести розчистку та поглиблення русел річок Боржава, Іршавка, Синявка від острівків, наносів та чагарників, в деяких місцях русла вказаних річок мають нульову пропускну спроможність, при найменшому паводку вода виходить з берегів і підтоплює території населених пунктів. Також виступаючий підтримав пропозицію заступника голови РДА Івана Мошколи, що найкращий варіант захисту від підтоплення для нашого району – це будівництво сухих польдерів (регулюючої накопичувальної ємності) у верхів`ях р. Боржава та р. Іршавка.

      Варто зазначити, що у 2007 році Басейновим управлінням водних ресурсів р. Тиса було завершено виготовлення проекту будівництва сухого польдеру у верхів`ях р. Іршавка, який пройшов державну експертизу, але із за відсутності фінансування не був реалізований.

 


        На завершення наради виступив голова Іршавської РДА Олександр Горін, який підтримав пропозиції виступаючих і сказав, що необхідно в першу чергу активізувати роботу по захисту села Вільхівка від підтоплення. Підготувати листа на ім’я керівника БУВР «Тиса» з проханням провести геодезію території населених пунктів, що підтоплюються паводковими водами р. Боржава та  річки Іршавка, розробити проект по захисту населених пунктів від підтоплення, в комплексі з розчисткою та поглибленням русел річок, що протікають по території району та провести його громадські обговорення.


Провідний інспектор відділу

з питань цивільного захисту управління

містобудування та архітектури, транспорту,

мережі автомобільних доріг,

житлово-комунального господарства,

інфраструктури РДА                                                            Юрій Химинець