Лісівники В.Бичкова розпочали підготовку до осіннього лісовідтворення

6 років ago admin 0
Розпочато підготовку до проведення осінньої лісокультурної кампанії з посадки лісових культур. У державному підприємстві «Великобичківське ЛМГ» на осінь 2018 р заплановано провести лісовідновлення на площі 126,8 га, де буде висаджено 520 тис. шт. сіянців дерев основних лісоутворюючих порід.
 
Щоб створити високопродуктивні насадження, лісівники на протязі 3-4 років вирощують стандартний посадковий матеріал. Більшість посадкового матеріалу вирощують у базовому лісовому розсаднику Діловецького лісництва. Також у кожному лісництві створено лісові, індивідуальні та піднаметові розсадники. Щорічно у лісгоспі вирощують більше півмільйона штук стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід
 
Асортимент садивного матеріалу різний: Ялина європейська, Ялиця біла, Модрина європейська, Сосна звичайна, Бук лісовий, Дуб звичайний, Дуб скельний, Клен несправжньоплатановий, Ясен звичайний та інші породи.
 
Для проведення осінього лісовідновлення у 2018 році, на кожний суцільний зруб, складається детальний проект лісових культур, де вказується лісництво, квартал, виділ, площа, головна порода, тип лісорослинних умов, спосіб посадки, кількість садивного матеріалу, який планується для висадки, а також складається схема змішування культур задля підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов, шкідників та катаклізмів. Головною метою лісовідновлення є збереження та відновлення корінних деревостанів регіону
 
Лісовідновлення – це не піар-кампанія, це не спектакль для засобів мас-медіа, владних структур та громадськості. Лісовідновлення – це тривалий і клопіткий процес, який включає в себе збір лісового насіння, часто у важкодоступних місцях, висушування у спеціально підготовлених приміщеннях (сушілках), з дотриманням температурного та світлового режиму. Щодо хвойних порід (Ялини європейської, Модрини європейської і т.д.), то переробка шишок відбувається у спеціальних барабанах де проходить процес вивільнення насінин шляхом рівномірного перемішування під дією температурного впливу. Кінцевим етапом обробки насіння – очищення лісового насіння від смоли, лусочок, хвої та часткове обезкрилення шляхом просівання через сита різного діаметру.
 
З добутого насіння формується партія, з якої відбирається середній зразок, який відправляють на апробацію (дослідження) до лісонасіннєвої лабораторії, для визначення посівних властивостей. На кожну партію видається посвідчення про кондиційність насіння після чого насіння висівають у розсадниках.
 
Після сходження, за сіянцями ведуть догляди, шляхом прополювання, розпушування та зрошування ґрунту. Через рік сіянці висаджують (шкілкують) рівномірно у рядки на однаковій відстані. Через 3-4 роки посадковий матеріал (15-30 см.) готовий для висадки у природні умови на площі де проводиться лісовідновлення.
 
Після такого тривалого підготовчого процесу організовується весняна та осіння посадка майбутнього лісу.
 
Ми коротко описали підготовчий процес до лісовідновлення, для того, щоб громадські активісти, люди інших професій, журналісти, які часто нерозуміють цих азів лісогосподарської діяльності працівників лісової галузі і в той час популістично грубо звинувачують лісівників у їх злочинній діяльності або бездіяльності. Саме тому працівники ДП «Великобичківське ЛМГ» запрошують школярів, громадських активістів, депутатів та представників ЗМІ долучитись до осінньої лісокультурної кампанії 2018р. (орієнтовні терміни 08.10.2018 – 23.11.2018р.). Ми охоче надамо можливість кожному проконтролювати процес посадки та посадити своє дерево у рідних Карпатах. Це буде більший вклад у добру справу та прикладом реальної любові до природи.

Розпочато підготовку до проведення осінньої лісокультурної кампанії з посадки лісових культур. У державному підприємстві «Великобичківське ЛМГ» на осінь 2018 р заплановано провести лісовідновлення на площі 126,8 […]