Лісівниками Закарпаття заплановано проведення біологічних заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу (ВІДЕО)

5 років ago admin 0

Лісівниками Закарпаття заплановано проведення біологічних заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу

Сьогодні, 9 жовтня, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась нарада з питань лісозахисту за участі головних лісничих державних лісогосподарських підприємств.

На нараді також присутні заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Кий, начальник відділу охорони, захисту лісу та внутрішнього аудиту ЗОУЛМГ Іван Палінкаш, головний спеціаліст відділу охорони, захисту лісу та внутрішнього аудиту ЗОУЛМГ Роман Соболівський, директор Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Івано-Франківськлісозахист» Володимир Буній, головний лісопатолог ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист» Тетяна Трибун, директор ДСЛП «Львівлісозахист» Іван Ясіновський, начальник Закарпатського лісопатологічного пункту ДСЛЗП (Іванофранківськлісозахист) Василь Трикур, інженер-лісопатолог Олександр Гайченя, представники ЗМІ.

Під час наради, лісівники обговорили виконання планів проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів за 9 місяців поточного року, підготовку і проведення щорічної інвентаризації осередків шкідників і хворого лісу, а також інші технічні питання, які стосуються лісозахисту.

Розпочалась нарада з обговорення санітарного стану насаджень, з яких площа пошкоджених в лісовому фонді підприємств облуправління становила 21738,5 га, з яких 15236,2 потребували здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Мова про пошкоджені лісові культури шкідниками (площею 1966,9 га), різними видами хвороб (площею 7627,2 га) а також вітровалами й буреломами (площею 5642,1 га.)

Згідно із затвердженим планом з поліпшення санітарного стану насаджень, лісгоспами краю здійснено санітарні суцільні рубки на площі 1105,5 га; санітарні вибіркові рубки на площі 10597 га; а також ліквідацію захаращеності на площі 76,4 га. 

Крім цього підприємствами облуправління заплановано проведення біологічних заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу. У цьому напрямку лісівники краю провели розвішування штучних гніздівель (679 шт.), огороджування мурашників (259 шт.), а також переселення мурашників (24 шт.). Проведення хімічних винищувальних заходів боротьби та викладання ловчих дерев на 2018 рік, держлісгоспами області не заплановано.

Щодо інвентаризації осередків шкідників і хвороб лісу, то їх проводять щорічно станом на 1 листопада. Під час підготовки до проведення інвентаризації, кожне підприємство формує спеціальну комісію. За результатами проведеної роботи складається відповідний «Акт на списання осередків шкідників і хвороб лісу» в розрізі ділянок лісу та видів хвороб, шкідників й лісництв. Паралельно з цим складається «Акт проведення інвентаризації осередків шкідників і хвороб лісу» з додатком опису та зведеної відомості. Під час інвентаризації комісія розділяє їх на діючі, виникаючі, згасаючі, та ліквідовані.






Лісівниками Закарпаття заплановано проведення біологічних заходів боротьби з шкідниками та хворобами лісу Сьогодні, 9 жовтня, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась нарада […]