У Брустурянському лісгоспі «похазяйнували» «чорні лісоруби» 

5 років ago admin 0

Останнім часом на території ДП «Брустурянське ЛМГ» побільшало випадків незаконних рубок деревини. Лише у цьому році лісівники задокументували 18 таких випадків незаконних рубок на території підприємства. Під час цих незаконних дій «чорні лісоруби» зрубали 104 кбм деревини, чим завдали збитків державі на 749180 грн.

Згідно з даними наразі відкрито та скеровано до правоохоронних органів: 7 справ – до поліції, 4 – до прокуратури та 7 скеровано до суду. Директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун зазначає, що найбільш критична ситуація в обході №4 Грушівського лісництва, де активізувалася мобільна група «чорних лісорубів».

Впродовж цього року на цьому обході було зафіксовано аж 6 випадків самовільних рубок дуба, ба навіть більше – викрито, що всі ці правопорушення вчинені однією групою «чорних лісорубів» на джипі з іноземною реєстрацією. Перший випадок самовільної рубки дуба у Грушові було зафіксовано лісовою охороною ще 17 грудня 2017 року.

Тоді о півночі правопорушники на джипі з іноземною реєстрацією пробралися до лісового масиву та зрубали 11 кубометрів дуба. За гарячими слідами лісівники зловили порушників та викликали оперативну групу поліцейських. Зловмисників допитали, а справу було скеровано до суду. Однак вже 27 квітня цього року «чорні лісоруби» повторили незаконні дії на території лісництва у обході №4. Так, о 3 годині ранку лісова охорона зафіксувала факт самовільної рубки 3,19 кубометрів дуба. Зловити правопорушників лісівникам не вдалося. Чергове лісопорушення – незаконно зрубано 3,20 кубометрів деревини породи дуб у обході №4 – зафіксували 9 липня вночі працівники лісової охорони разом з поліцейськими під час рейду. «Чорних лісорубів», що втікали з місця скоєння злочину на джипі з іноземною реєстрацією, так й не було впіймано. Зафіксували самовільну рубку у цьому обході лісівники й через місяць, 3 серпня, тоді незаконно було зрубано 13 кубометрів дуба. Лісова охорона не змогла впіймати правопорушників, хоч встановила, що злочинні дії були здійсненні особами, які проникли до лісового угіддя на джипі з іноземною реєстрацією. Востаннє задокументовано самовільну рубку лісу на обході №4 30 серпня о 6 годині ранку.

Тоді працівники лісової охорони разом з поліцейськими впіймали на місці злочину групу чоловіків, які саме зрубали 4,64 кубометрів дуба. Однак від поліцейських та лісівників «чорні лісоруби» втекли на джипі з іноземною реєстрацією. Їх намагалися зупинити правоохоронці. Однак правопорушники на вимогу поліцейських не зупинилися, а поліцейське авто, що перекривало їм шлях, протаранили. Зрештою, зловмисники втекли, а авто покинули, правоохороні органи згодом авто доставили на штрафплощадку. Однак по словам очевидців, дане авто спокійно розїзджає по території району.

Як зазначають лісівники, «чорні лісоруби» намагаються проникнути й на території інших обходів Грушівського лісництва, однак завдячуючи працівникам лісової охорони поки що їм це не вдалося. Наразі всі справи щодо цих незаконних рубок деревини в угіддях лісгоспу, та Грушівського лісництва зокрема, вже передано до поліції, а деякі – скеровані до суду. Впродовж останніх 3 місяців на території Грушівського лісництва здійснюється цілодобове чергування працівників лісової охорони із залученням поліцейських. Хочеться щоб працівниками правоохоронних органів ці всі випадки були остаточно доведені до логічного завершення.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Останнім часом на території ДП «Брустурянське ЛМГ» побільшало випадків незаконних рубок деревини. Лише у цьому році лісівники задокументували 18 таких випадків незаконних рубок на території підприємства. […]