Що загрожуватиме лісопорушникам з 1 січня 2019 року?

6 років ago admin 0

06 вересня 2018 року 246 депутатів Верховної ради України проголосувало за прийняття Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів” з урахуванням пропозицій Президента України. 13.09.2018 року даний закон направлено на підпис президента. У разі підписання його президентом, цей закон вступає в силу 1 січня 2019 року.

Відповідним законом вносяться зміни з 01.01.2019 року до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу України: посилюється відповідальність за незаконну порубку дерев та контрабанду необроблених  лісоматеріалів.

Діюча редакція статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за незаконну порубку і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Запропонована редакція статті 65 додатково передбачає відповідальність за перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників  крім вище зазначених лісопорушень (незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення ), що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від сімдесяти п’яти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених ч.1 цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також новим законом внесено зміни до статті 65Кодексу України про адміністративні правопорушення,  в якій передбачено відповідальність за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень.

Якщо розмір штрафу для громадян становить від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян, то з 01.01.2019 року такий штраф буде в розмірі від п’ятнадцяти до тридцяти, та відповідно від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян.

Також буде посилено відповідальність, передбачену статтею 72 Кодексу України про адміністративні правопорушення, і з 01.01.2019 року за пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, шкідливими викидами, відходами і покидьками передбачено накладення штрафу на громадян у розмірі від тридцяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти.

Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201та встановлено відповідальність за переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України.

Пропонується викласти в новій редакції статтю 246 Кримінального кодексу України, в якій передбачено відповідальність за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах. У новій редакції статті передбачено відповідальність також за перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, тоді як діюча редакція статті цього не передбачає.

Враховуючи вищезазначене, доводимо до відома громадян, що на території державного лісового фонду ДП «Виноградівський лісгосп» 2112,6 га земель, що відносяться до природно-заповідного фонду та заповідників. Здійснення незаконної порубки дерев на цій території тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 246 Кримінального кодексу України. Також лісопорушник зобов’язаний відшкодувати шкоду, нанесену природним ресурсам, яка обраховується виходячи з таксової вартості незаконно зрубаної деревини, відповідно до  постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 р. № 541 “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

Сподіваємось, що посилення відповідальності за незаконну порубку лісу сприятиме його збереженню і стримуватиме лісопорушників від незаконних дій.

06 вересня 2018 року 246 депутатів Верховної ради України проголосувало за прийняття Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і […]