Про людей хороших Вірність професійному обов’язку

6 років ago admin 0

По праці повинна бути честь: з нагоди Дня працівника лісу лісничий Вучківського лісництва Андрій Романишин від Державного агентства лісових ресурсів України удостоївся високої професійної відзнаки – на лацкані уніформи засяяв нагрудний знак “Відмінник лісового господарства України”. Нагорода по праву заслужена, адже очолюваний ним підрозділ вважається правофланговим у ДП “Міжгірське ЛГ”. З кавалером почесної нагороди наша бесіда.

— Андрію Михайловичу, цікаво дізнатися: за яких обставин сформувався ваш вибір професії господаря лісу?

– Напевне, із-за впливу батька Михайла Андрійовича, який все своє трудове життя віддав Міжгірському лісокомбінату, в тому числі тривалий період був лісничим райцетрівського лісництва. Реалізував мрію працювати в “зеленому цеху”, стаціонарно навчаючись у Сторожинецькому лісотехнікумі, потім знання підкріпив заочною освітою, здобутою у Львівському лісотехнічному університеті. Починав свій трудовий шлях у 1992 році у Міжгірському лісництві з рядової професії – лісника, потім був майстром лісу, помічником лісничого. Наприкінці минулого століття став лісничим Вучківського.

— Як-не-як, а працювати у Вучковому – значить примножувати добрі традиції відомого на Міжгірщині та за її межами колишнього лісничого місцевого лісництва Йосипа Лоя.

– Це була дуже порядна людина, справжній професіонал своєї справи, який душею вболівав за ліс. Ми вирішили віддати йому шану. Впорядковуючи музей лісу у лісництві, ми значну увагу приділили і Йосипу Дмитровичу. Не лише як керівнику лісництва, а і відважному учаснику Другої світової війни. Він був і ініціатором створення шкільного лісництва при тутешній школі, слава про який всюди котилася.

— Благоустроюється і територія лісництва…

– Зробили огорожу контори протяжністю 136 погонних метрів. На подвір’ї висадили 70 яблунь, до речі, разом з членами шкільного лісництва, працівниками органу місцевого самоврядування. Це новий сад на місці старого і ветхого, з якого у майбутньому плануємо мати і зиск, реалізовуючи його плоди. Час тепер такий, що треба самим заробляти кошти. Гордість наша і розсадники для садивного матеріалу.

— Як працюється у цьому році?

– Ритмічно, стараємося виконувати всі планові показники. Проведено посадки лісокультур на площі 2,6 га. Висаджено в основному бук, явір. ясен, ялицю, дуб – це ті головні і супутні культури, що стимулюють ріст у наших гірських умовах. Водночас проведено сприяння природному поновленню на площі 12 га, догляд за лісовими культурами теперішніх і минулорічних років на площі 20,9 га, закладено розсадників на 0,05 га (вирощується декоративні породи – туя, ялівець, самшит вічнозелений тощо), проведено рубки догляду в молодняках – очистка на 1,7 га, прочистка – 21,8 га. Головне користування за 8 місяців поточного року проведено на площі 10,3 га, отоварено населення паливними дровами 1197 куб.м., бюджетні установи – 18 куб.м.

Боремося і охорону природи: було складено 3 адмінпротоколи за порушення правил пожежної охорони в лісі та 2 – правил полювання.

— Хто з підопічних вам основна опора?

— Штатна чисельність нашого колективу складає 18 чоловік, з тимчасових – 3. Про кожного з них варто сказати добрі слова про роботу. І все-таки бажалося б відзначити, як кажуть, кращих з кращих, насамперед помічника лісничого Олега Юрика, Богдана Липея – майстра з лісозаготівлі, Івана Поповича – майстра лісу. Якщо докладати зусилля спільно, то й робота спориться.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.

Фото автора.          

По праці повинна бути честь: з нагоди Дня працівника лісу лісничий Вучківського лісництва Андрій Романишин від Державного агентства лісових ресурсів України удостоївся високої професійної відзнаки – […]