Відбулася нарада при голові райдержадміністрації зі сільськими головами

6 років ago admin 0
    alt

 18 вересня відбулася робоча нарада з сільськими головами. Участь у роботі наради прийняли голова райдержадміністрації Олександр Горін, перший заступник голови РДА Іван Семак, в.о. голови райради Володимир Половка, директор ДП «Іршаваагроліс» Руслан Прокопець, директор ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василь Ледней, представники деревообробних підприємств, відділ освіти  та фінуправління РДА, представники державної фіскальної служби та інші запрошені гості.Головна тема обговорення –це зміни до Податкового кодексу, Зокрема Законом України від 10.07.2018 №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» була внесена поправка, що передбачає введення земельного податку на всі лісові землі України. Таким чином, ставки земельного податку визначатимуться рішеннями сільських рад. Після прийняття рішення та їх оприлюднення суб’єкти господарювання в яких у користуванні є зазначені вище земельні ділянки, зобов’язані подати уточнюючі декларації з плати за землю.

     Також до сільських голів звернулися представники лісопромислової галузі району, які  прогнозують, що введення нового податку призведе до оподаткування земель, які знаходяться в стадії створення деревостанів (незімкнуті лісові культури, зруби, прогалини) або на яких зростають насадження до 40-річного віку і в яких неможливо отримати деревину, придатну для реалізації (вигідніше вирощувати сільськогосподарські культури, аніж ліс).

    Зокрема, оподатковуватимуться всі захисні ліси південних і східних областей Степової та Лісостепової зон, ліси з обмеженим лісокористуванням (в заказниках регіонального і місцевого значення, інших об’єктах природно-заповідного фонду).

   За прогнозом фахівців, внаслідок запровадження нового податку щонайменше у 1,5-2 рази здорожчає деревина, що реалізується на ринку; “через високу вартість деревини більшість підприємств деревообробної промисловості будуть зупинені, а тому припинять роботу й лісогосподарські підприємства”. Також виникає ризик збільшення інтенсивності рубок, що може негативно вплинути на підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісів і збереження біорізноманіття в лісах, попереджають фахівці. До того ж значно збільшиться вартість утримання мисливських господарств.

      Тому лісогосподарськими підприємствами було рекомендовано керівникам ОМС при вирішення питання встановлення ставок на землі лісового фонду, врахувати платоспроможність держаних підприємств так, щоб такий податок не вплинув на ціну деревини, яка реалізується населенням для власних потреб та для отоплення бюджетних установ.

 alt

alt

alt

alt

alt

 alt

alt

alt