Депутати облради детально вивчали роботу новоствореної комунальної установи управління спільною власністю територіальних громад Закарпаття

6 років ago admin 0

У четвер, 20 вересня, у Закарпатській облраді засідали одночасно дві комісії  – з питань  законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту, яку очолює Віктор Русин, та  з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, де керівником Чаба Пейтер.

У роботі першої комісії, а це було розширене засідання, участь взяли   голова облради Михайло Рівіс та його заступник Петро Грицик, а також керівник Комунальної установи «Управління спільною власністю територіальних громад» Закарпатської обласної ради Юлія Малик. Йшлося  про налагодження чіткішої практичної взаємодії та інформування  депутатського корпусу щодо діяльності  новоствореної установи.

Віктора Русина, як і інших членів профільної комісії, насамперед цікавило як виконуються покладені на керівника згаданої комунальної установи завдання щодо управління об’єктами спільної власності, стан надходжень від оренди та заборгованості по орендній платі, вжиті заходи з їх погашення та чи можливі збільшення надходжень до обласного бюджету. На що Юлія Малик детально поінформувала присутніх про сьогоднішній стан приймання-передачі документації, що стосується управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області.

З цього приводу висловився крайовий обранець Олексій Баранюк, настоюючи на єдності підходів до вирішення усіх проблемних питань, що стосуються організації роботи управління майном та сприяння виконавчого апарату у повній передачі необхідних документів новоствореній установі.

– На сьогодні необхідно вжити всі організаційно-правові заходи для забезпечення стягнення заборгованості по орендній платі, яка утворилася станом на 20 червня п.р. у сумі понад 443 тис. гривень. Разом із Комунальною установою «Управління спільною власністю територіальних громад» Закарпатської обласної ради та виконавчим апаратом облради треба підготувати спільні позовні заяви про стягнення цієї заборгованості в судовому порядку, – зазначила Юлія Леонідівна.

Обласний депутат Іван Куцина запропонував залучити незалежну аудиторську компанію для більш ретельної та об’єктивної перевірки всіх об’єктів комунальної власності, які передавалися за останні роки в довготривалу оренду з наданням їм правової оцінки та притягнути недобросовісних орендарів до адміністративної відповідальності. Він також наполіг на наданні  депутатському корпусу облради детальної інформації про сторони договору оренди, місцезнаходження та площу майна, яке передається в оренду, відомості про експертну оцінку майна, базову орендну плату тощо.

Насамкінець конструктивного діалогу головуючий Віктор Русин рекомендував Юлії Малик до 1 січня 2019 року упорядкувати всі документи з передачі ліквідованого управління майна облради в новостворену комунальну установу, укомплектувати штат та забезпечити всіх працівників робочими місцями та оргтехнікою, сформувати дані про бухгалтерський облік і фінансову звітність в сфері нарахування та отримання орендної плати від оренди спільного (комунального) майна та ін.

На комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, в якій взяв участь  перший заступник голови облради Йосип Борто, керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, предметно вивчено профільні питання, що стосуються встановлення партнерства ще з одним  чеським краєм –  Мораво-Сілезьким. Також, з огляду на домовленості під час робочих зустрічей  керівництва області в рамках  проведення україно-польського Дня добросусідства, рекомендовано  до затвердження  Програму спільних дій на 2019 рік  з  Підкарпатським  воєводством  (Польща).

– Ефективна співпраця із закордонними партнерами – це не лише інвестиції  в наш край, а й чіткі кроки євроінтеграції у європейську спільноту, – наголосив голова комісії Чаба Пейтер.

Тож було вирішено  рекомендувати облраді  включити дані питання до порядку денного 12-ї сесії та прийняти відповідні рішення на другому її пленарному засіданні.

З уболіванням за стан справ в інформаційному просторі краю, дана комісія жваво обговорила і питання реформування друкованого засобу масової інформації та редакції, засновниками (співзасновниками) яких є Закарпатська обласна рада та Закарпатська обласна державна адміністрація- «Новини Закарпаття».

–  Ми повинні   зберегти бренд видання за обласною радою і продовжити строки реорганізації, – зауважив обласний обранець  Михайло Кіш.  Його пропозицію підтримали інші члени комісії.

Уважно вивчили члени комісій і нові регіональні Програми за напрямками та внесення змін і доповнень до діючих регіональних Програм у сфері охорони довкілля, посилення соціального захисту громадян, розвитку малого і середнього підприємництва в області тощо.

Як  наголосив перший заступник голови облради Йосип Борто, всі слушні пропозиції та зауваження депутатів до пропонованих матеріалів і проектів рішень, будуть внесені  до розгляду членам президії обласної ради напередодні сесії.

Прес-служба Закарпатської облради

13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1