Завершилась планова перевірка ПрАТ «Закарпатнерудпром»

6 років ago admin 0

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області головні державні інспектори відділу нагляду у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді  на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Андрій Ковальчук, Юрій Попович та Розалія Федоришин  провели планову перевірку щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в ПрАТ «Закарпатнерудпром», котре  дислокується в селі Сокирниця Хустського району.

У ході контрольного заходу була перевірена геолого-маркшейдерська документація, а також діяльність створеної на підприємстві служби охорони праці загалом та організація роботи з ОП на  наявних автозаправних станціях, в кар’єрі з видобутку цеолітів, на об’єктах котлонагляду. За наслідками перевірки зафіксовано низку порушень. Усі вони несистемного характеру, але в комплексі можуть стати на заваді створенню безпечних умов праці на виробництві.

Так, вказаний суб’єкт господарювання, як з’ясували посадовці, не провів ідентифікацію, декларування та не отримав дозвіл на експлуатацію однієї з автозаправних станцій,  яка знаходиться на території підприємства.

У кар’єрі з видобутку цеолітів відсутні паспорти, що визначають допустимі розміри робочих  майданчиків, берм,  кутів  укосів,  висоту  уступів,  відстань від гірничого та транспортного  устаткування  до  бровок   уступу   або   відвалу, транспортних   комунікацій на екскаваторі  та бульдозері. А на  узбіччі технологічної автодороги у кар’єрі з боку відпрацьованого простору  відсутній захисний вал з ґрунту, що огороджує призму обвалення.

Виявлено, що відповідальні особи за організацію роботи з охорони праці не ведуть усю необхідну  документацію, в тому числі відсутня або не поповнена маркшейдерська документація. Водночас до роботи допущені працівники, які не пройшли щорічне спеціальне навчання або без відповідного кваліфікаційного  навчання.

Небезпечним є і той факт, як повідомила Розалія Федоришин, що на підприємстві експлуатується електроустановки  потужністю понад 1000В без дозволу на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Усі порушення фахівці Управління Держпраці вказали у приписі, надісланому керівництву підприємства, для їх обов’язкового усунення. Посадові особи, котрі допустили ці порушення, відповідатимуть в адміністративному порядку.