Сподвижник освітянської ниви Закарпаття

6 років ago admin 0

IMG 5116

31 серпня на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася конференція „Освітні та наукові константи професора В. Химинця (до 70-річчя від дня народження та 50-річчя науково-педагогічної діяльності)”, присвячена науково-педагогічній діяльності знаної далеко за межами краю та України шанованої людини, професора Василя Васильовича Химинця.

У залі зібралися представники та керманичі області та міста, поважна педагогічна аудиторія, велике дружнє родинне коло.

Петро Ходанич, канд. пед. наук, доцент кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО, модератор заходу, наголосив, що багатогранна діяльність професора викликає захоплення навіть у молодого покоління: близько 600 наукових та науково-популярних видань, серед яких монографії, навчально-методичні посібники, велика кількість виступів у пресі, яка дає право вважати відомого вченого та діяча одним із рупорів впливу на формування громадської думки; у його творчому доробку – десятки запатентованих винаходів, чимало цікавих ідей щодо оптимального розвитку освіти, збереження довкілля, суспільного устрою, втілених у життя крайової громади.

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, вітаючи ювіляра, наголосив, що людина сама творить свій життєвий шлях. Лише віра у власні силі, бажання віддавати свій потенціал, знання однодумцям, давати поштовх новим ідеям, творити на благо країни – це те, що невидимою лінією супроводжує відомих людей. Йосип Йосипович від імені очільників Закарпатської обласної ради вручив ювіляру почесну нагороду „За розвиток регіону”.

Мер міста Ужгород, Богдан Андріїв, нагороджуючи Почесною грамотою професора, подякував за захист інтересів населення краю, відстоювання науково-обґрунтованих шляхів соціально-економічного розвитку краю.

Михайло Талапканич, директор Закарпатського ІППО (1989-2013 рр.), окреслив організаційну, науково-освітню і громадську діяльність професора Химинця В.В. у Закарпатському ІППО у роки, коли він був керманичем закладу, а професор – заступником. Саме у ті роки інститут зумів налаштувати педагогічну спільноту регіону на тісну співпрацю, взаєморозуміння та вдосконалення шляхів подальшого професійного зростання.

Лідія Ходанич, завідувач кафедри педагогіки та психології Закарпатського ІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, вела мову про освітню і наукову діяльність професора Химинця В.В. на посаді завідувача кафедри педагогіки, психології та теорії управління освітою. Вона наголосила, що Василь Васильович належить до тих людей, які успішно беруться за вирішення кардинальних проблем. Власне, завдяки його наполегливості широка громадськість краю та України почала вивчати та усвідомлювати значимість та внесок в історію Закарпаття постаті Олександра Духновича.

Борис Качур, завідувач кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти Закарпатського ІППО, кандидат педагогічних наук, наголосив про освітню і наукову діяльність професора Химинця В.В. на кафедрі МІРО.

Михайло Басараб, заступник директора з науково-дослідної роботи та міжнародної діяльності Закарпатського ІППО, кандидат історичних наук, вручив Почесну Грамоту Національної академії педагогічних наук України, та привітав ювіляра від імені Василя Кременя, президента НАПНУ.

Михайло Лендєл, завідувач кафедри менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу Ужгородського ТЕІ Київського національного торговельного університету, доктор економічних наук, професор, окреслив участь професора Василя Химинця у розробці еколого-економічних обласних і всеукраїнських проектів і програм; Ярослав Сивохоп, старший викладач кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти Закарпатського ІППО, кандидат педагогічних наук, розповів про виставкову діяльність професора Василя Химинця; Іван Туряниця, декан інженерно-технічного факультету ДВНЗ „Ужгородський національний університет”, кандидат фізико-математичних наук, професор, вів мову про роль професора В.В. Химинця у створенні та діяльності ГНДЛ ФТДСН; Володимир Міца, професор кафедри ФОМЕ ДВНЗ „Ужгородський національний університет”, доктор фізико-математичних наук, професор, окреслив організаційну та науково-освітню діяльність професора на посаді завідувача кафедри ФОМЕ УжДУ; Микола Зимомря, професор кафедри германських мов і перекладознавства Дрогобицького педагогічного університету ім. І.Франка, доктор філологічних наук, професор, наголосив, що професор – людина поступу; Марія Кірик, методист кабінету методики дошкільної та початкової освіти Закарпатського ІППО, розповіла про створення нової педагогічної технології „Веселкова початкова школа” та вагомий внесок у це починання Василя Васильовича; Тетяна Різак, директор спеціалізованого навчально-виховного комплексу з поглибленим вивченням англійської мови „Пролісок” Ужгородської міської ради, наголосила, що професор уболіває за нинішній стан освіти в Україні, її організаційний та матеріальний рівні.

Доповідачі покроково згадували цей нелегкий, але багатий на події шлях Василя Васильовича. Доля опікувала молодого науковця. Понад усе він прагнув мати міцну і надійну родину, яка б підтримувала і любила, була опорою та порадником. Надії справдилися. І можливість займатися улюбленою справою, повністю занурюючись у світ науки, реалізовуючи свій професіоналізм, втілюючи винаходи, підбираючи команду відчайдушних науковців, і шукаючи завжди нові ідеї, вдалося реалізувати на всі сто відсотків. Василь Васильович – гросмейстер у шахах, науці і житті, людина, яка завжди рухається вперед, намагається бути у вирії подій: політичних, наукових, економічних, освітніх, сімейних.

Професор подякував усім присутнім та презентував книги „Побачене, пережите, згадане й близьке”, акцентував увагу на цікавих моментах, постатях та подіях.

  • Click to enlarge image 1.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5109.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5116.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5141.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5150.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5167.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5171.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5195.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5204.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5250.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5300.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5322.JPG
  • Click to enlarge image IMG_5330.JPG
  •