Посилення захисту права дитини

6 років ago admin 0

03.07.2018р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» який вступить в силу 28.08.2018року.

Закон збільшує мінімальний розмір аліментів до прожиткового мінімуму. Ще одна новація – якщо аліменти не сплачуються більше року, то їхній розмір збільшується на 20%. Якщо борг понад 2 роки – на 30%, понад 3 роки – на 50%.

Також документ передбачає призначення суспільно корисних робіт при несплаті аліментів протягом 3 місяців. Якщо ж протягом року знову накопичується аліментний борг, то призначаються суспільно корисні роботи на строк від 240 до 360 годин.

Особи, які матимуть намір входити до складу Кабінету Міністрів України, займати посади державної служби категорії «А та Б», заступників міністра, а також реєструватися кандидатами у народні депутати і депутати місцевих рад, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців. Також передбачається звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців.

Батьків або осіб, які їх замінюють, що будуть ухилятися від виконання забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, каратимуть попередженням або накладенням штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо неповнолітні вчинять злочин, відповідальність за який передбачена Кримінальним кодексом України і якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, то їхніх батьків штрафуватимуть на суму від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, тягне за собою накладення штрафу від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, документ запроваджує автоматизований арешт коштів боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України за погодженням з Національним банком України, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт і обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

Законодавчий акт вносить зміни до Сімейного кодексу України, що встановлюють, зокрема, можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю чи тяжко хвора дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання, а також відпочинку за наявності заборгованості другого з батьків зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.

При цьому відповідна згода другого з батьків не потребуватиметься у разі виїзду дитини за межі України разом з тим із батьків, з ким вона проживає за рішенням суду, на строк до одного місяця.

Закон передбачає застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

Начальник відділу Воловецьке БПД

Пижик Е.В.

03.07.2018р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для …