Лісівники Мукачівщини ведуть фенологічні спостереження та прогнозують врожай

6 років ago admin 0
Деревні рослини плодоносять не щорічно, а через певні проміжки часу, і врожай насіння у різні роки теж бувають не однаковими. Бук, дуб, ялиця, сосна дають врожай рідше, ніж береза, клен, ясен, вільха, осика. Не однаково плодоносять дерева, що ростуть окремо на просторі та дерева, які ростуть у насадженні.
 
Тому для виконання лісокультурних заходів, своєчасної організації збору і переробки лісонасінної сировини важливо знати очікуваний урожай насіння та періодичність плодоношення.
 
З цією метою лісогосподарські підприємства щороку ведуть фенологічні спостереження. Об’єктом спостережень є сезонні явища живої природи, зокрема цвітіння та плодоношення.
 
За словами працівників Мукачівського лісового господарства, по їх держпідприємству спостереження ведуться за основними лісоутворюючими породами, зокрема дуб звичайний, дуб скельний, бук лісовий, ясен звичайний, ясен вузьколистий, модрина європейська, сосна звичайна, а також за іншими цінними видами дерев і чагарників на загальній площі 496,7 га.
 
Для цього закладають пробні ділянки розміром 0,1…0,5 га на постійних і тимчасових лісонасінних ділянках, лісонасінних плантаціях, та інших категорях насаджень, придатних для збору насіння.
 
Пробні ділянки розміщені так, щоб вони як най повніше характеризували плодоношення породи, за якою ведеться спостереження.
 
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Деревні рослини плодоносять не щорічно, а через певні проміжки часу, і врожай насіння у різні роки теж бувають не однаковими. Бук, дуб, ялиця, сосна дають врожай […]