Ужгородський міський голова Богдан Андріїв взяв сьогодні участь у Дні діалогу з владою у Тернополі

6 років ago admin 0

24-25 вересня у Тернополі проходить традиційне щорічне зібрання, яке є своєрідним майданчиком для обговорення питань та вироблення спільної позиції органів державної влади й Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

У цьогорічному Дні діалогу беруть участь  майже чотири сотні представників  органів місцевого самоврядування, органів державної влади, міжнародних організацій та проектів міжнародної технічної допомоги: голови громад-членів Асоціації міст України (АМУ), народні депутати, представники парламенту, уряду та профільних міністерств, а також проектів міжнародної технічної допомоги – партнерів Асоціації міст України, експертного середовища, у тому числі Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, члени уряду, народні депутати, Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, спеціальний посланник Уряду ФРН із питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, міжнародні експерти.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, виступаючи перед учасниками Форуму, зокрема, сказав: “Фундаментальна реформа децентралізації – передачі на місця адміністративних повноважень і фінансових можливостей – буде продовжена, але вимога до місцевого самоврядування – конвертувати переданий ресурс у нову якість життя людей. Ще кілька років тому, зазвичай, у нас були монологи: центральна влада говорила одне, місця – інше. І вони один одного не чули. Ми побудували нову систему. Перед нами стоїть завдання – побудувати економічно сильну державу. Чи можливо це без сильних громад? Ні. Місцеве самоврядування потрібно стверджувати шляхом зміцнення повноважень, передачі ресурсів і відповідальності. Це три фундаменти, на яких базується місцеве самоврядування”.

Глава Уряду наголосив, що сьогодні на центральному рівні запроваджуються фундаментальні зміни – в освіті, медицині, в промисловій політиці, сфері розбудови ділового клімату. І залучення регіонів до цих змін має бути максимальним. Нову якість життя має відчути кожен українець.

Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко,  зокрема, зазначив, що готуючись до  заходу, АМУ зібрала близько 200 проблемних питань громад. Віталій Кличко також привернув увагу уряду, парламенту до перспектив реформи з децентралізації.

Правління Асоціації міст України обговорило актуальні питання органів місцевого самоврядування, що потребують вирішення на державному рівні, а також проект Державного бюджету України на 2019 рік.

Цьогорічний День діалогу з владою присвячений обговоренню результатів та викликів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, а також законодавчого забезпечення житлово-комунального господарства та містобудування.

P.S. Використано інформацію із сайту Асоціації міст України та Урядового порталу

1 of 9