Михайло Рівіс на колегії департаменту освіти краю високо оцінив невтомну працю вчителів, які старанно готують призерів

6 років ago admin 0

Сьогодні, 16 серпня керівники органів управління освітою, дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та закладів вищої освіти  Закарпаття провели розширене засідання колегії.

В її роботі взяли участь заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас, педагоги та учні, що стали переможцями олімпіад різних рівнів і конкурсів.

Головуюча директор департаменту освіти та науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова найперше інформувала присутніх про важливі зустрічі Павла Кузьмовича в рамках робочої поїздки на Закарпаття й запросила до  слова.

Заступник міністра озвучив пріоритети розвитку освіти в Україні, інформував про основні кроки впровадження «Нової української школи»,  про друк підручників та освітню субвенцію на матеріально-технічне забезпечення.

Відтак головуюча інформувала про порядок денний засідання, а це –   нагородження учнів, які стали переможцями 4-го етапу Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів, учителів, які їх навчали у 2017/2018 навчальному році, учнів, що стали переможцями 3-го етапу конкурсу-захисту науково дослідницьких робіт Малої Академії наук України, учасників  зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року, які отримали 200 балів з предметів тестування.

Та основними питаннями колегії, звісно, були підсумки роботи освітньої галузі краю у 2017/ 2018 навчальному році та завдання на 2018/2019 навчальний рік, які були обговорені фахівцями предметно і жваво.

Найприємнішою була все ж вітальна частина, яка запам’ятається надовго і вчителям, і учням, і батькам.

З щирими промовами до присутніх звернулися Михайло Рівіс та Ярослав Галас.

Михайло Михайлович у своїй промові високо оцінив  самовіддану та невтомну працю вчителів, які старанно готують призерів, подякував батькам, котрі  сприяли успіху своїх дітей, а учням побажав наполегливості і наснаги.

– Тільки від вас залежить ваше майбутнє. То ж навчайтесь, творіть, а ми пишатимемося вами, як пишаємося сьогодні. І нехай допомагає вам Господь,- мовив М.Рівіс та разом із Я.Галасом виконали приємну  місію і вручили низку відзнак.

Так, відповідно до спільного розпорядження голови облради Михайла Рівіса та голови ОДА Геннадія Москаля спільною  відзнакою обласної ради та облдержадміністрації – нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття» вшановано  Химинця Василя Васильовича, доктора фізико-математичних наук, професора кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток вітчизняного винахідництва та інноваційної освіти регіону.

Ганна Іванівна з приємністю розповіла, що такої ж почесної відзнаки «За розвиток Закарпаття» удостоєно цього року і учня 11 класу Сокирницької ЗОШ І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням французької мови Хустської РДА -Валентина Фречка.  Крім призового 1-го місця у 4-му етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології, Валентин став переможцем Всеукраїнської  науково-технічної виставки –конкурсу «Майбутнє України»  у номінації «Екологія та ресурсозбереження», конкурсу «Intel Eco Україна 2018» у номінації «Екологічна інженерія», виборов золото Міжнародного фестивалю інженерних наук та технологій I FEST у Тунісі та Міжнародної олімпіади з екології «Golden climate» у Кенії, став срібним призером конкурсу молодих вчених у Сербії. А місяць тому повернувся із золотою медаллю та спеціальним призом із «Олімпіади генії -2018» , що проходила в Нью-Йорку, де він отримав стипендію на навчання в університеті США. Його вчитель – Сабадош Ольга Олексіївна .

–  Отже, Валентин за короткий час презентував Україну та рідне Закарпаття  у різних куточках світу, – мовила Г.Сопко, додавши, що сьогодні молодий закарпатський геній на обкладинці щорічного збірника «Освіта Закарпаття в цифрах і фактах». Та як переможець Міжнародної олімпіади з екології отримав премію, яку також вручили голова облради Михайло Рівіс та заступник голови ОДА Ярослав Галас.

Цю приємну місію посадовці відтак виконали, нагороджуючи  переможців олімпіад із навчальних предметів та конкурсів МАН України. Та чи не найбільшу кількість  премій цьогоріч юні закарпатці здобули  з української мови та літератури, де тріумфаторами  стали: Ланьо Мартіна – Марія Михайлівна з Мукачівського навчально-виховного комплексу «Загально-освітня школа І–ІІІ ст. –дошкільний навчальний заклад» №11 Мукачівської міськради, Рівіс Олександр Михайлович з гімназії –інтернату міста Хуст, Шебела Валерія В’ячеславівна з класичної гімназії Ужгородської міськради,  Довбак Іванна Іванівна з Ужгородської загальноосвітньої школи –інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів  Закарпатської облради, Кий Валентина Михайлівна з Синевирської ЗОШ І-ІІІ ст Міжгірської РДА, Бучок Катерина Олександрівна з Хустської ЗОШ І-ІІІ ст.  №4 Хустської міськради, Дика Богдана Михайлівна з Іршавської гімназії Іршавської райради.

У  підсумку, цьогоріч Закарпаття має 42 переможців всеукраїнських учнівських олімпіад, 15 – Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук та 3 випускників, які склали зовнішнє незалежне оцінювання з максимальним результатом – 200 балів.

Йшлося і про те, що в нашій області, починаючи з 2008 року,   володарів максимальних 200 балів щорічно нагороджують цінними призами- це фірмовий швейцарський годинник та ручка «Паркер».  Цьогоріч їх вартість  складає 5600 грн та 3600 грн. В Україні таких 220 учнів, на Закарпатті – троє. І вони були також вшановані цінними призами. Серед них – згаданий вище Фречко Валентин – 200 балів з хімії, Рошко Наталія – випускниця Рокосівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Хустської РДА – 200 балів з хімії, Туріна Кирил – випускник Мукачівського навчально-виховного комплексу «Загально-освітня школа І–ІІІ ст. –дошкільний навчальний заклад» №11 Мукачівської міськради -200 балів із англійської мови.

На завершення нагороджені та відзначені зробили спільне фото на добру пам’ять.

Прес-служба облради

4
3
2
1