Корисні властивості ожини лісової: поради хустських лісівників

6 років ago admin 0

Любителям поласувати лісовими ягодами, ожина дуже добре відома. Зовні вона дуже схожа на малину, тільки за кольором їх і можна відрізнити. Це пояснюється тим, що вони родички. Обидві рослини відносяться до одного роду Rubus. Однак, якщо ягоди дуже схожі зовні, то на смак вони зовсім різні. Та й корисних властивостей у ожини все ж більше.

Всі частини чагарнику наповнені корисними речовинами. Є там велика кількість вітамінів, цінних кислот, дубильних речовин. Є пектин, токоферол і біофлаваноїди, дуже багато мінеральних солей. Завдяки своєму багатому вітамінному складу ожиною часто доповнюють лікування застуд, респіраторних захворювань. Адже темні, смачні плоди мають потогінну, жарознижувальну властивістю. Мають протизапальну дію.

Ожина лісова, корисні властивості та протипоказання яку ми сьогодні розглядаємо, містить велику кількість антоцинів, які беруть участь в окислювальних процесах організму. За їх кількістю ягоди ожини прирівнюють до чорносливу, темних родзинок. Тільки гранат містить більше цих необхідних людині речовин.

Пектини, якими також багата рослина сприяють очищенню організму від солей важких металів, отрути, пестицидів. Ці речовини знижують холестерин, покращують обмін речовин. Тому ожину часто рекомендують при лікуванні ожиріння. Вона корисна при цукровому діабеті, захворюваннях печінки.

Крім того, регулярне вживання ягід (свіжих або сушених) надає позитивний вплив на нервову систему. Допоможе впоратися з депресією, стресом, позбавить від безсоння. Ожина є відмінним профілактичним засобом від атеросклерозу.

Перезрілі темні плоди мають проносну властивість. Тому їх корисно їсти при запорі. А не зовсім стиглі, навпаки, мають закріплюючу властивостями.

Регулярне вживання ожини показане при хворобах суглобів, їх рекомендують їсти при запальних захворюваннях сечостатевої системи.

Як ми вже говорили, не тільки ягоди володіють цілющими властивостями. Дуже корисні листя чагарнику. Вони володіють вираженими потогінні, ранозагоювальні, в’яжучі властивості.

Настої, відвари з них використовують при комплексному лікуванні виразкової хвороби, харчових отруєннях і дизентерії. Напар з листя застосовують зовнішньо при різних шкірних захворюваннях: екземі, лишаях. Лікують шкірні виразки, гнійні рани. Кашка зі свіжого листя, прикладена до рани, садини допоможе швидко вгамувати біль, сприяє швидкому загоєнню.

Цілющі властивості має корінь рослини. Наприклад, його використовують як виражений сечогінний засіб. Відвар з кореневищ застосовують для зупинки кровотеч.

Для поліпшення здоров’я, підвищення імунітету, покращення настрою і для душевного спокою, народні цілителі, травники рекомендують приймати чай з листя і ягід лісової ожини.

Ягоди можуть завдати шкоди при підвищеній кислотності шлунка. Зовсім відмовлятися від них непотрібно, однак слід різко обмежити вживання. Також не слід занадто захоплюватися ожиною при сечокам’яній хворобі. Взагалі цю корисну ягоду можна їсти всім. Головне, не перестаратися у своєму прагненні наситити організм вітамінами. Дотримуйтесь помірності, тоді ожина не завдасть вам ніякої шкоди, а ось користь буде гарантована. Будьте здорові!

Любителям поласувати лісовими ягодами, ожина дуже добре відома. Зовні вона дуже схожа на малину, тільки за кольором їх і можна відрізнити. Це пояснюється тим, що вони […]