Ліси Міжгірщини допомагають боронити від пожеж мінералізовані смуги

6 років ago admin 0
Одним із ефективних методів боротьби з вогняною стихією є мінералізовані смуги – штучно створений протипожежний бар’єр, шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. З початку 2018 року Міжгірським держлісгоспом створено 3,4 км мінералізованих смуг та здійснено догляд за 10.8 км існуючих мінералізованих смуг.
 
Як правило, це робиться механізованим способом: проводиться оранка ґрунту на певну ширину трактором з навісним інвентарем. Мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, в процесі цього присипаються землею. Під час загорання така зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву.
 
Території з молодими насадженнями, особливо хвойними, які переважають на Міжгірщині обов’язково захищаються мінсмугами. Облаштовують їх також вздовж доріг та на межі з сільгоспугіддями.
 
Окрім створення нових смуг, кілька разів на рік працівники державної лісової галузі Міжгірського держлісгоспу проводять догляд за вже існуючими, так як накопичення шару горючих матеріалів (хвоя, листя, гілки, трава) відбувається постійно. Для контролю якості смуги проводиться візуальна оцінка ступеня мінералізації, тобто відкритості шару ґрунту. У комплексі заходів оцінюється ступінь охоплення мережею мінералізованих смуг всієї території лісового масиву.
 
Такі заходи дозволяють працівникам лісової галузі не допустити поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів, а подекуди й вберегти ліс від масштабних вигорань.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 

Одним із ефективних методів боротьби з вогняною стихією є мінералізовані смуги – штучно створений протипожежний бар’єр, шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, […]