Зустріч голови суду з представниками ЗМІ

6 років ago admin 0


21 липня 2018 року відбувся прес-сніданок голови Мукачівського міськрайонного суду з представниками ЗМІ.

Даний захід організовано Комітетом Виборців України в рамках проекту “Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях”.

Основними питаннями для обговорення були:

  • Вплив судової реформи на діяльність Мукачівського міськрайонного суду;

  • Проходження переатестації суддями Мукачівського міськрайонного суду.

За повідомленням Котубея І.І., наразі судова гілка влади переживає не тільки реформу з точки зору переатестації суддів, підвищення рівня прозорості судів тощо, а також реорганізацію, зокрема створення окружних судів. Голова суду , звернув увагу, що вже до кінця року в Україні мають запрацювати окружні суди. Наразі ще нема чіткої та остаточної процедури, як призначатимуться судді в цих судах, чи будуть переводитися автоматично з місцевих судів, на базі яких будуть утворені окружні суди. Доцільно , щоб в окружних судах вже працювали судді, які пройдуть переатестацію. На базі Мукачівського міськрайонного та Свалявського районного суду має бути утворено Мукачівський окружний суд.

Голова Мукачівського міськрайонного суду досить детально розповів про етапи проходження переатестації суддів Мукачівського міськрайонного суду. Для того щоб пройти переатестацію, суддя має набрати загалом за всі етапи більше 670 балів. За словами керівника Мукачівського міськрайонного суду Котубея І.І., 3 судді Мукачівського міськрайонного суду потрапили в першу хвилю переатестації, але основна частина суддів, та він зокрема, будуть проходити переатестацію в 3-й хвилі, яка почнеться на початку серпня. Спочатку це будуть тести і практичне завдання.

Другим етапом переатестації є психологічні тести та співбесіда з психологом, і третім, завершальним – співбесіда з членами ВККСУ на основі суддівського досьє.

Учасники обговорення зачепили й інші, не менш важливі теми. Серед  них — запровадження роботи електронного суду.

Окремо Котубей І.І. зауважив на прозорості роботи суду, який очолює, зазначивши, що для нього це важлива складова повернення довіри до судів:

Так, довіра до судів дуже низька, ставлення негативне. Але це ставлення суттєво різниться залежно від того, чи людина була в суді з тієї чи іншої справи, і яка не була. І ось ті люди, які бодай раз мали справу з судом і суддями, мають значно вищий рівень довіри до судів, ніж ті, які дізнаються про роботу суддів лише з новин.

Підбиваючи підсумки зустрічі, присутні домовилися про майбутню співпрацю та зустрічі, які дозволять покращити не тільки обізнаність суспільства  про судову реформу, але й зможуть підвищити довіру до судової влади в цілому.

 

http://www.mukachevo.net/ua/news/view/367366

http://www.mukachevo.net/ua/news/view/367352

http://uzhgorod.net.ua/news/128061

http://m-studio.net.ua/trokh-sudd%D1%96v-mukach%D1%96vskogo-m%D1%96skrajjsudu-vzhe-oc%D1%96nila-kval%D1%96f%D1%96kac%D1%96jjna-kom%D1%96s%D1%96ja/

https://news.karpaty.rocks/zakarpatska-oblast/uzhgorodskiy-rayon/uzhgorod/yak-suddi-mukachivskogo-miskrayonnogo-sudu-prohodyat-pereatestaciyu

https://zaholovok.com.ua/u-mukachevi-vidbuvsya-3-i-pres-snidanok-komitetu-vibortsiv-ukrajini

http://mukachevo.today/video/podii/u_mukachevi_govorili_pro_stan_ta_hid_sudovoi_reformi

https://www.youtube.com/watch?v=480J7hOEZlU

 

 

 

                                                                                                                                                             Пресслужба Мукачівського  міськрайонного суду