Зняття з обліку ФОП як «незалежника»

6 років ago admin 0

Фізична особа – підприємець одночасно провадить незалежну професійну діяльність, яку планує припинити. Яким чином це здійснити.

Якщо фізичну особу зареєстровано як підприємця і при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, вона обліковується в контролюючих органах як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (пп. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку № 1588).

Платниками єдиного внеску є, зокрема, фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 4 Закону про ЄСВ).

Взяття на облік платників єдиного внеску – фізичних осіб – підприємців здійснюється на підставі відомостей, наданих держреєстратором згідно із Законом про держреєстрацію, а платників єдиного внеску – фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – на підставі заяви, що подається протягом 10 календарних днів після держреєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності.

Якщо фізична особа – підприємець, яка одночасно здійснює незалежну професійну діяльність, припиняє здійснення лише незалежної професійної діяльності та при цьому не припиняється державна реєстрація фізичної особи – підприємця, то потрібно внести зміни до облікових даних платника.

Зняття з обліку платників єдиного внеску, зазначених у п. 5 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону про держреєстрацію (осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), здійснюються контролюючими органами на підставі їхньої заяви після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку (абзац сьомий частини першої ст. 5 Закону про ЄСВ).

ДФС у Закарпатській області