У день свята апостолів Петра і Павла архієрей звершив освячення  нового престолу у Скотарському

6 років ago admin 0

Скотарській церкві Різдва Пресвятої Богородиці через два роки виповниться 200 років. Це поважний вік для будівлі, про яку потрібно дбати, ремонтувати, всіляко доглядати. За останні роки церква наче помолоділа. Духовний наставник скотарчан о. Георгій Криванич разом із вірниками села взялися тут за капітальні роботи. Вже зсередини відремонтовано стіни, забетоновано підлогу, устелено плитку, проведено електричне опалення й теплу підлогу, подбали про заміну куполів. Роботи, як каже о. Георгій, ще вистачає. Плануємо оновити зовнішній вид Божого храму – фасад, замінити покрівлю. Та найголовніше – це духовна атмосфера в селі й між людьми, яка Божою силою акумулюється в церкві, а у недільні і святкові дні запрошує прихожан на молитву, – продовжує о. Георгій.

У день святих славних і всехвальних, первоверховних апостолів Петра і Павла керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в храмі села. При вході до храму владику зустрічали куратор В. Ф. Буцко з караваєм, вихованці недільної школи, які вивчають закони Божі й підготували на честь візиту владики релігійні віршики. Тради-ційно зустрічали на Воловеччині й дарували теплі слова вітань високому сановнику керівники району – голови районної ради І. І. Лопіт та районної державної адміністрації В. Є. Рогова. З’їжджалися сюди й процесії з навголишніх сіл та гості майже з цілого Закарпаття.

Високопреосвященніший Феодор щиро був зворушений теплим прийомом верховинців, яких, як і гірську Воловеччину, дуже шанує і любить. Безліч квітів лежало на килимових доріжках, які вірники простелили для високого духовного сановника аж до самого Божого храму, тепла, сонячна літня днина, щирі вітання – все випро-мінювало благодать, яка цієї днини панувала всюди.

Важко передати словами атмосферу, що панувала в Божій святині. Всі відчували дивне душевне піднесення, радості від причетності до богонатхненного дійства. Це було видно на обличчях людей.

Разом з духовенством архієрей звершив святкове архієрейське богослужіння, перед яким владика освятив новий престол.

Дотримуючись церковних традицій, престол має бути виготовлений з дуба, в нього закладається часточка мощей. Цвяхи у престол забивають камінням четверо священиків. Після омивання рожевою водою і сухим червоним вином, губками і рушничками витирається, встановлюється хрест з мощами, одягається біле полотно, як символ чистоти, обв’язується хрестовинно ниткою і зверху одягається позолочена риза.

Преосвященніший владика Феодор подякував усім вірникам села за труди на благо церкви і відзначив спільною грамотою всіх причетних до богоугодної справи. Особливою грамотою був нагорожений настоятель Божого храму села о. Георгій, старший дяк Павло Могіш та церківник Михайло Буцко.

По завершені літургії владика Феодор звернувся до присутніх зі словами проповіді та вітання. Найперше привітав парафіян з освяченням престолу, на якому буде приноситися свята безкровна жертва та підноситиметься постійна молитва за всіх жителів села. В свою чергу отець Георгій подякував владиці за спільну молитву та звершення історичної події для села – освячення престолу.

В кінці архієрей звернувся до присутніх зі словом проповіді та призвав на всіх Боже благословення.

Завершилося богослужіння уставним многоліттям.

О. БІГАРІЙ

Скотарській церкві Різдва Пресвятої Богородиці через два роки виповниться 200 років. Це поважний вік для будівлі, про яку потрібно …