Суд підтвердив правомірність висновку фахівців Управління Держпраці про використання підприємцем нелегальної праці шести осіб

5 років ago admin 0

Під час інспекційного відвідування, що проводили посадовці Управління Держпраці у приватного підприємця зі села Нересниця Тячівського району наприкінці цьогорічного травня,з’ясувалося: бізнесмен допустив до виконання деяких видів робіт на території свого підприємства шестеро осіб на умовах цивільно-правових угод.

За цими угодами, процес трудової діяльності, як відомо, залишається за його межами, головною метою ЦПД є отримання певного матеріального результату, а робота, яку виконує працівник, не повинна збігатися з основним видом діяльності суб’єкта господарювання або бути роботою з обслуговування його діяльності.  Власне, це й відрізняє цивільно-правові угоди  від трудових договорів.

Однак, судячи з письмового пояснення нересницького підприємця, його працівникам був встановлений чіткий режим роботи, а зарплата виплачувалася двічі на місяць. Це й дало підстави посадовцям Управління Держпраці у Закарпатській області вирішити, що вказані цивільно-правові угоди містять ознаки трудових договорів, а отже, зробити висновок, що шестеро найманих працівників здійснювали трудову діяльність у підприємця без належного оформлення з ним трудових відносин. За результатами інспекційного відвідування в Управлінні Держпраці  була винесена постанова про накладення на бізнесмена штрафної санкції у розмірі понад 670 тисяч грн.

Підприємець оскаржив постанову в Закарпатському окружному адміністративному суді. Нещодавно суд виніс рішення, згідно з яким дії фахівців Управління Держпраці визнані правомірними, а в задоволенні позовних вимог бізнесмена повністю відмовлено.