На Іршавщині стартував фестиваль ковальського мистецтва "Гамора-2018»

6 років ago admin 0
alt

    23 червня, на території унікальної водяної кузні-музею у селі Лисичево урочисто відкрили фестиваль ковальського мистецтва «Гамора-2018».

   Серед поважних гостей свята – голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, керівник апарату Закарпатської ОДА Руслана Натуркач, голова Іршавської РДА Олександр Горін, керівник апарату Іршавської РДА Олег Козенюк, голова районної ради Віктор Симканинець, голова Хустської РДА Назарій Павлій, голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк, голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та багато інших.

    Розпочали захід традиційною урочистою ходою учасників, ковалів та гостей, які крокували колоною до самої кузні. Дорогою їх гостинно запрошували місцеві жителі до накритих столів, встановлених прямо на узбіччі. Вже перед самою кузнею гостей зустрічали хлібом-сіллю господарі фестивалю.

  Першим зі сцени привітав присутніх голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, губернатор області зазначив, що сьогоднішній фестиваль  це ще одна нагода для туристів побувати у цьому чудовому куточку Закарпаття, це можливість не тільки побачити роботу ковалів, взяти до рук чи придбати їхні витвори, а й скуштувати колоритні страви та послухати автентичну, народну музику.  Побажав всім гарного настрою та приємних вражень від свята.

«За два століття кузня не втратила своєї автентичності, залишилася єдиною діючою кузнею в Україні. Вона стала центром уваги не тільки ковалів, а й туристів, а це означає, що с. Лисичево, Іршавського району по праву може вважатися осередком вшанування ковальського мистецтва по всій Україні» -сказав Геннадій Геннадійович.

     Вітав учасників та гостей фестивалю голова Іршавської РДА Олександр Горін, керівник Іршавського району побажав всім щастя, злагоди, миру, сімейного затишку і здійснення бажань.

    Звернулися до присутніх і голова районної ради Віктор Симканинець, Лисичанський сільський голова Ярослав Пальок та голова районної організації спілки ковалів Іршавщини Віктор Петровцій.

    У перший день фестивалю урочисто відкрили музейну кімнату кузні Гамора.

 Також  присутні могли оцінити виступи фольклорних колективів, ознайомитися з виробами ковалів та народних майстрів та взяти участь у майстер-класах.

     Завтра на гостей фестивалю чекає ще більше цікавого, зокрема відбудеться виступ силачів, байкер-шоу, концертна програма та вогняне шоу.

alt

alt

alt

alt