У Мішкольці керівники Боршож-Абауй-Земплен та Закарпатської областей обговорили розвиток народних цінностей

6 років ago admin 0

Крім того, у рамках відзначення Дня області підписано угоди про співпрацю міст та сіл-побратимів двох регіонів.

На запрошення голови зборів Боршож-Абауй-Земплен області (Угорщина) Терека Деже голова Закарпатської облради Михайло Рівіс цими вихідними відвідав м.Мішкольц.

Відтак, у рамках кількаденної робочої поїздки в Угорщину очільник крайового парламенту взяв участь у круглому столі, де порушувалися актуальні питання співпраці Боршож-Абауй-Земплен та Закарпатської областей, обговорювалися основні напрямки подальших дій в сфері туризму між цими дружніми регіонами.

У своєму виступі Михайло Рівіс насамперед від імені депутатського корпусу облради подякував уряду Угорщини за вагому соціальну підтримку Закарпаттю.

– За останні півроку напруги між Угорщиною та Україною наш край не відчув якихось змін у дружніх відносинах з угорськими партнерами. Навпаки, тішить те, що спільні проекти з підтримки нацменшин, розвитку культури, мистецтва продовжуються реалізовуватися. Увесь склад депутатів облради – «за» щирі та дружні стосунки з Угорщиною, яка не на словах, а на ділі підтримує наш край. Так, уряд Угорщини допомагає у надані безвідсоткових пільгових кредитів для підприємців та фермерів нашого краю, соціально підтримує вчителів та лікарів, в яких незначні зарплати, аби вони не виїжджали на заробітки в інші країни. Допомагають угорці і з доставкою безкоштовних вакцин, які так потребують наші маленькі краяни, – підкреслив головний радівець Закарпаття. Користуючись нагодою, він запросив Терека Деже відвідати Срібну Землю, аби пересвідчитися, який це чудовий край, багатий природою, оздоровницями та привітними і толерантними людьми.

Також очільник облради розповів, що на сьогодні завдяки налагодженій співпраці між загальними зборами Боршож-Абауй-Земплен області та Закарпатської облради, обласна лікарня м.Мішкольц, Закарпатська обласна лікарня ім.А.Новака та Хустська рай лікарня проводять підготовку спільного проекту у рамках програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (HUSKROUA ENI), спрямовану на покращення здоров’я учасників АТО та досвідом у лікуванні хворих.

Коли мова зайшла про діяльність системи національних туристичних цінностей угорського краю, яку закарпатським гостям презентувала заступник голови зборів Боршож-Абауй-Земплен області Банне д-р. Гал Богларка, то Михайло Рівіс запропонував включити у спільний проект розбудову вузькоколійки на Закарпатті, яка свого часу успішно діяла ще при Австро-Угорщині, з тим, аби привести її до цивілізованого туристичного бренду. Не менш цікавий, на думку Михайла Михайловича, був би спільний проект із залученням грантових коштів Євросоюзу з відновлення лінії Арпада.

– Це б було цікаво насамперед туристам з Угорщини, адже цю потужну оборонну лінію, протяжність якої сягає 600 км по Карпатському хребту, звели саме угорці у часи Другої світової війни. Ну і сама назва «лінія Арпада» названа в честь легендарного полководця кочових племен угрів, які ще у 896 році перейшли Карпати. Тож, залучивши кошти ЄС, ми б разом не лише відновили спільні сторінки історії наших народів, а демонстрували їх нащадкам та гостям з різних куточків світу, – резюмував голова облради.

Присутній на зустрічі доцент кафедри економіки і підприємництва економічного факультету УжНУ, канд.економічних наук Володимир Андришин обговорив з деканом економічного факультету Мішкольського університету, професором Маріан Вереш Шомоні про поглиблення співпраці між факультетами.

Далі у рамках відзначення Дня Боршож-Абауй-Земплен області делегація із Закарпаття відвідала населений пункт Мезекевешд. До речі, сюди з’їхалися керівники з двох воєводств Польщі – Підкарпатського та Сілезького, гетьман Кошицького самоврядного краю, представники влади повітів Румунії та інші. На великій сцені усі поважні гості мали змогу дякувати організаторам дійства за теплий прийом, вручити символічні подарунки та розділити радість свята, скуштувавши смачну місцеву кухню та продегустувати токайські вина.

Під час урочистостей також відбулося підписання договорів міст та сіл-побратимів: Шайобабонь і Холмок, а також Бюкабрань і Ільниця. Цю приємну місію виконали голови Холмівської та Ільницької сільрад – Тетяна Вачиля та Василь Павлище.

Насамкінець бажаючі могли відвідати національні туристичні цінності Боршож-Абауй-Земплен області, серед яких: Замок Діошдер, Лілафюред, висячі сади, купальні Мішкольц-Тапольца.

Прес-служба Закарпатської облради

IMG_0635
IMG_0633
IMG_0629
IMG_0619
IMG_0608
IMG_0605
IMG_0600
IMG_0591
IMG_0584
IMG_0580
IMG_0578
IMG_0576
IMG_0572
IMG_0563
IMG_0550
IMG_0549
IMG_0548
IMG_0545
IMG_0515
IMG_0503
IMG_0502
IMG_0499
IMG_0497