Депутати Закарпатської облради просять Генерального прокурора України забезпечити належний нагляд за законністю кримінального провадження стосовно Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде»

6 років ago admin 0

На 11 сесії облради  депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо забезпечення належного нагляду за законністю кримінального провадження» та направили його на адресу Генерального прокурора України Луценка Ю. В.

У документі наголошується, що  депутати Закарпатської обласної ради глибоко стурбовані ситуацією, що виникла у зв’язку з діяльністю Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», який надає всебічну підтримку підприємцям краю та відповідно сприяє економічно-соціальному розвитку області.

Так, з оприлюдненої у мережі Інтернет ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Дергачової Н. В. у справі №308/5460/18 стало відомо, що на підставі повідомлення Держфінмоніторингу України та доданих матеріалів, згідно з якими посадові особи БФ «ЗЦЕР «Еган Еде» упродовж 2016-2017 років отримали та здійснили фінансування фізичних та юридичних осіб на території України на суму, що перевищує вісімнадцять тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, з метою зміни меж території та державного кордону України, слідчим відділом Управління СБУ у Закарпатській області порушено кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 110-2 Кримінального кодексу України.

«Нас глибоко вразив той факт,- далі йдеться в документі, –  що у допомозі, яка надходить у дозволений українським законодавством спосіб з боку однієї із держав Європейського Союзу – Угорщини, і яка спрямована виключно на підтримку економіки Закарпаття та підвищення рівня життя мешканців області, Служба безпеки України вбачає загрозу територіальній цілісності України та національним інтересам на державному кордоні.

І це в умовах, коли задекларований Україною шлях до Європейського Союзу і без того ускладнений глибокою економічною кризою та соціальними проблемами, які пов’язані з подіями на Сході України, і які, в свою чергу, призвели до посилення еміграційних процесів.

Благодійний фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» є офіційно зареєстрованою юридичною особою, яка діє на підставі Статуту в межах законодавства України. Сфера його діяльності розповсюджується на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, котрі мешкають на території нашої області, та має на меті сприяння підприємницькій діяльності, створенню нових робочих місць, поліпшенню добробуту населення на рідній землі.

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про прокуратуру», Кримінально-процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення, відповідно до закону, інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку.

У статті 19 Конституції України закріплено правило, згідно з яким органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Ми, депутати обласної ради, не маємо на меті створення перешкод законній діяльності слідчих, просимо Вас, шановний Юрію Віталійовичу, в межах наданих Вам законом повноважень, перевірити обґрунтованість підстав для відкриття зазначеного кримінального провадження, забезпечити належний нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у цій справі», – зазначається у Зверненні.

    Прес-служба облради