Ужгородців закликають приймати у родини дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

6 років ago admin 0

Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Але, на жаль, в інституційних закладах ще виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які потребують влаштування у сімейні форми виховання.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» №2342-IV від 13.01.2005р. виділяє такі форми виховання: усиновлення, встановлення опіки та піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу – це сім’я, де виховуються не менше 5 таких дітей. Особи, які беруть на себе зобов’язання  щодо дітей, набувають статусу батьків-вихователів. Особливостями   прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу, як форм влаштування є те, що діти, які виховуються у них, не позбавляються статусу дитини-сироти, або  дитини, позбавленої батьківського піклування, за ними залишаються  всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей; прийомні батьки та батьки-вихователі  співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супроводження даної сім’ї; утримання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в цих формах виховання фінансується державою з розрахунку витрат на утримання вихованців інтернатних закладів для дітей-сиріт, одному з прийомних батьків  виплачується  грошове забезпечення. Кандидати в прийомні батьки та в батьки-вихователі обов’язково проходять курс підготовки, спрямований на осмислення проблем, пов’язаних із приходом у сім’ю нового вихованця, проведення якого забезпечують обласні центри соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді. За результатами навчання  спеціалісти центру соціальних служб для молоді готують довідку про проходження кандидатами навчання і рекомендацію до служб у справах дітей про внесення до банку потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних сімей, батьків – вихователів.

18 квітня 2018 року уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877. Постановою затверджено порядок та умови надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на купівлю та будівництво житла для дітей-сиріт. У 2018 році субвенція надаватиметься на:

будівництво / капітальний ремонт / реконструкцію малих групових будинків

  • для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;
  • будівництво / придбання житла для дитячих будинків сімейного типу;
  • придбання соціального житла, житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа;
  • виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво / капітальний ремонт / реконструкцію малих групових будинків, будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу.

У 2018 році в Державному бюджеті України на будівництво / придбання житла для дітей-сиріт передбачено 517,7 млн. гривень. За інформацією Мінсоцполітики, станом на 01.01.2018 кількість дітей-сиріт та осіб з їх числа, які перебувають на квартирному обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов, становить 6062 особи. В Ужгороді розглядається можливість будівництва дитячого будинку сімейного типу.

Отже, держава створила достатньо механізмів для можливості виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейному середовищі. Закликаємо небайдужих громадян долучатися до прийняття дітей у свої сім’ї, допомогти їм вирости в повноцінному родинному оточенні, адже така атмосфера спроможна подолати негативний вплив ситуації, в якій опинилася дитина.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Ужгородський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

вул. Шандора Петефі, 24б.

тел.61-64-72

Служба у справах дітей

пл. Жупанатська, 3