Дотримання законодавства про працю та легалізація зайнятості населення

6 років ago admin 0

Питання зайнятості та її легалізації, оформлення трудових договорів, стану ринку праці у Великоберезнянському та Перечинському районах були предметом обговорення на семінарах-нарадах,  проведених головними державними інспекторами Управління Держпраці у Закарпатській області Зоряном Берником та Наталією Цапулич з представниками Перечинської територіальної об’єднаної громади та Великоберезнянської селищної ради.

Посадовці Управління Держпраці ознайомили учасників заходів з Порядком оформлення трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, переліком документів, які надаються при реєстрації та знятті з реєстрації трудового договору. Водночас розглянули основні положення законодавства України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та інших нормативно-правових актів, які регулюють сферу зайнятості та трудових відносин.

«Працівник, який отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючим і йому не зараховується трудовий стаж», – підсумували фахівці Управління Держпраці. Вони також наголосили: прихована зайнятість позбавляє громадян передбачених соціальних гарантій (оплати відпускних, лікарняних, достойних умов праці, отримання гідної пенсії в майбутньому). На значні ризики наражаються і роботодавці, котрі не дотримуються вимог трудового законодавства.