Патронатство – ще одна форма сімейного виховання

6 років ago admin 0

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація  дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Законодавство України розробило умови створення нового напрямку виховання дітей які перебувають в складних життєвих обставинах. Сімейний патронат – проект який запроваджує практику альтернативного догляду дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Порядок створення та діяльність сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в такій сім’ї затверджено Законом України від 26.01.2016 № 936-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми». Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися над дитиною та виховувати її.

Основними завданнями патронатних вихователів є:

– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній, соціальній реабілітації дитини;
– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;
– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти, які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку.

Запровадження патронатних сімей – це шанс надати якісну допомогу дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Щоб втілити цю ідею у життя, необхідно знайти, які мали б можливість і, головне, бажання спробувати себе у ролі патронатних батьків , це можливість щодо працевлаштування людей, що знаходяться в пошуку роботи.

Всі, кого зацікавила інформація, звертайтесь до Воловецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за тел.:(0-236) 2-21-07. Наша адреса смт Воловець, вул. Коротка,5 .

Воловецький районний центр соціальних служб

для сім’ї дітей та молоді

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація  дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, …