Почесного громадянина Ужгорода Івана Коршинського вітали сьогодні з 90-літтям

6 років ago admin 0

90-ий День народження відзначає сьогодні Почесний громадянин Ужгорода, народний депутат України ІІ скликання, доцент УжНУ, заслужений лікар України, голова Закарпатської крайової організації політичних в’язнів і репресованих Іван Коршинський.

Серед численних гостей, які сьогодні вітали ювіляра, – й Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, його заступники Ігор Фартушок та Олександр Білак. Керівники міста побажали Івану Юрійовичу міцного здоров’я ще на багато років, щоб у такому ж родинному затишку відсвяткувати і 100-річний ювілей.

Іван Коршинський розповів про те, що довелося йому пережити: як його вперше заарештували, про 9 тижнів в’язниці, із яких – 5 тижнів карцеру, про знущання та катування, другий арешт, коли був студентом 2 курсу медичного факультету і роки у таборі навіть не суворого режиму, а особливого призначення. Лише після хрущовської відлиги у 1955 році отримав «умовно-дострокове звільнення з поразкою у правах», а повну реабілітацію – аж у 1991 році.

Ділився спогадами ювіляр і про те, як вдалося повернутися до навчання, стати лікарем, вилікувати тисячі хворих, згадав, роботу у Верховній Раді – саме скликання, до складу якого його обрали, прийняло Конституцію України.

Також Іван Юрійович викладав хірургічні дисципліни в УжНУ, 15 років керував доцентським курсом дитячої хірургії, написав близько 100 наукових робіт, дослідження про історію хвороби Тараса Шевченка.

Ще один цікавий факт із біографії Івана Коршинського: 11-річним хлопчиком відвідував Віче на підтримку Карпатської України.

Історію свого життя Іван Коршинський описав у тому числі й у книзі «Скальпелем і пером», примірник якої подарував сьогодні міському голові Богдану Андріїву.

1 of 4

????????????????????????????????????