У Кам’янець-Подільському пройшов Всеукраїнський семінар «Про підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери»

6 років ago admin 0

У заході взяли участь начальники територіальних органів Держпраці, їх заступники, керівники структурних підрозділів, головні державні інспектори, що здійснюють державний нагляд щодо суб’єктів господарювання агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери, представники Міжнародної організації праці, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Федерації профспілок України, начальники відділів охорони праці підприємств області.

Відкрив семінар заступник Голови Держпраці Ігор Шумелюк. У своєму виступі він наголосив: запобігання нещастям на виробництві – одне з головних завдань діяльності фахівців Держпраці, які вони мають вирішувати у тісній взаємодії з роботодавцями, місцевими органами влади, профспілковими організаціями, іншими соціальними партнерами.


«Досягнути позитивного результату можливо лише тоді, якщо робота кожного інспектора відповідатиме трьом основним вимогам сьогодення – буде своєчасною, якісною та ефективною», – підкреслив Ігор Шумелюк.

У перший день семінару були обговорені питання щодо особливостей здійснення нагляду та проведення превентивних заходів органами Держпраці в агропромисловій та соціально-культурній сферах, розглянута динаміка виробничого травматизму та причини його виникнення в розрізі регіонів України.

Під час дискусії щодо превентивних заходів у вказаних галузях заступник директора департаменту – начальник відділу нагляду в АПК та СКС департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Микола Радіонов наголосив на необхідності ефективної взаємодії посадових осіб управлінь Держпраці з керівниками підприємств. 

«Наша мета – зробити так, щоб керівник став прихильником охорони праці у себе на підприємстві. Якщо і керівництво, і працівники підприємств будуть відповідально і сумлінно ставитись до охорони праці на своєму робочу місці, то рівень травматизму значно знизиться. Це своєю чергою надасть можливість Держпраці більше приділяти увагу інформаційно-роз’яснювальній діяльності», – сказав Микола Радіонов.


На семінарі йшлося також про ризики та загрози від вибухонебезпечних предметів, зміни в законодавстві, нові підходи щодо удосконалення системи управління охороною праці на підприємствах України. Учасники також навчилися на практиці надавати домедичну допомогу на виробництві.

У другий день своїми напрацюваннями щодо особливостей здійснення заходів нагляду праці на об’єктах з масовим перебуванням людей поділилась Світлана Грузевич – начальник відділу нагляду в АПК та СКС Головного управління Держпраці у Київській області. Про особливості здійснення заходів нагляду за дотриманням безпечних умов праці у закладах охорони здоров’я під час проведення медичної реформи розповіла Ірина Чирва-Репетир – начальник відділу АПК та СКС Управління Держпраці у Кіровоградській області. Про питання дотримання охорони праці у закладах оздоровлення та відпочинку дітей доповів Станіслав Халін – начальник відділу АПК та СКС Головного управління Держпраці у Харківській області.


А своїми напрацюваннями у наглядовій діяльності поділилися керівники обласних управлінь, керівники структурних підрозділів територіальних органів Держпраці. Зокрема, Сергій Щербак – начальник Управління у Полтавській області дав аналіз спеціальним розслідуванням нещасних випадків пов’язаних з пригодами на транспорті. Про специфіку проведення превентивних заходів у лісовій галузі доповів начальник Управління Держпраці у Закарпатської області Богдан Дорош. Вадим Степанчук – перший заступник начальника Управління Держпраці у Житомирській області звернув увагу на проблеми здійснення державного нагляду за суб’єктами господарювання СКС і торгівлі та шляхи їх вирішення.