Національний парк «Зачарований край», у якому я просуваю ЕКОЛОГІЧНУ ОСВІТУ, вітаю з 9 роком створення!

6 років ago admin 0

Дев’ятий рік поспіль, у переддень Міжнародного дня біологічного різноманіття та Українського Дня довкілля, Національний природний парк «Зачарований край» відзначає свій День створення. Так, саме 21 травня 2009 року підписаний Указ Президента України №343 «Про створення Національного природного парку «Зачарований край» на території Іршавського району Закарпатської області загальною площею 6101 га.

НПП «Зачарований край» – єдиний у Закарпатській області природний парк, який знаходиться у підпорядкуванні Закарпатського обласного Управління лісомисливського господарства Агентства лісових ресурсів України. 

За словами фахівця з екологічної освіти Ірини Попович парк створено з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

Парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення i входить до складу природно-заповiдного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Територіально знаходиться в межах Іршавського адміністративного району Закарпатської області.

На території парку знаходяться унікальні природні об’єкти: оліготрофне сфагнове болото «Чорне багно» – ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, що є найглибшим торфовим болотом Українських Карпат (глибина майже 7 м), займає площу 15 гектарів;

«Зачарована долина» – геологічний заказник місцевого значення площею 150 гектарів, який відзначається своєрідними рідкісними формами скельного рельєфу;

Букові праліси – спонтанно сформовані екосистеми, в яких представлені різні вікові групи та фази розвитку деревостану, рештки незайманих господарським впливом природних лісів, площа яких складає 568,3 гектара, з яких 451,5 га зростають у заповідній зоні. 7 липня 2017 року на 41-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО особливо цінні осередки букових пралісів і старовікових лісів, які охороняються на території НПП «Зачарований край», що в Іршавському районі Закарпаття, віднесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Основними завданнями НПП «Зачарований край» є: збереження цінних природних та історико-культурних комплексів i об’єктів, що знаходяться на його території; створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної дiяльностi в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об’єктів; проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів; проведення екологічної освiтньо-виховної роботи тощо.

У лісництвах НПП «Зачарований край» облаштовано 6 еколого-пізнавальних маршрутів. Крім того, на сьогоднішній день у НПП «Зачарований край» проведено ряд заходів, які сприятимуть у подальшому розвитку екологічного туризму та лісовій освіті: 

– промарковано та облаштовано вказівними знаками три еколого-пізнавальні маршрути, загальною протяжністю 24,4 км;

– встановлено 14 інформаційних стендів з описом унікальних природних об’єктів парку, флори та фауни, правилами поведінки в лісі, картою зонування парку;

– на території адмінбудинку парку встановлено відкритий дерев’яний «Зелений клас» для навчання лісової педагогіки на свіжому повітрі;

– придбано чотири інтерактивно-освітні об’єкти;

– придбано навчальні матеріали для учнів та вчителів, надруковані еко-освітні буклети.

Парк відкритий для відвідувачів та туристів. Проте слід пам’ятати, щоб туристів та відвідувачів був вдалий та без зайвих неприємностей, потрібно дотримуватися рекомендацій працівників парку про запобіжні заходи, які захистять під час відпочинку в лісі.

Дев’ятий рік поспіль, у переддень Міжнародного дня біологічного різноманіття та Українського Дня довкілля, Національний природний парк «Зачарований край» відзначає свій День створення. Так, саме 21 травня […]