Закарпатські вогнеборці ліквідували загорання на двох міських сміттєзвалищах

6 років ago admin 0

Тривала спека, яка останнім часом утримується на території області, в поєднанні з простою людською недбалістю при користуванні відкритим вогнем та відвертим нехтуванням правилами пожежної безпеки призвела до виникнення пожеж не лише в природних екосистемах, а й на території сміттєзвалищ.

Так, 12 травня, о 06:45 виникло загорання на звалищі твердих побутових відходів в м. Свалява (урочище Чонок), а о 18:50 цього ж дня загорілося міське сміттєзвалище в м. Рахів. В обидвох випадках, завдяки злагодженим діям бійців ДСНС  пожежі вдалося ліквідувати на початковій стадії, не дозволивши вогняній стихії набрати обертів та призвести до справжнього екологічного лиха. Адже, процес горіння на сміттєзвалищах супроводжується цілим букетом отрут і токсинів, які можуть згубно впливати не лише на людський організм, а й завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Причини та збитки цих встановлюють компетентні служби. В обидвох випадках вогнем було знищено сміття площею 0,4 га.

Усього з початку року на території області вже зареєстровано 275 пожеж на відкритих територіях загальною площею понад 243 га, а попереду ще літня пора…

Отож, закарпатські рятувальники вкотре наголошують на необхідності суворого дотримання протипожежних правил: враховуючи суху, спекотну погоду, закликають бути дуже обачними при палінні, не кидати недопалків на суху траву, не розпалювати багаття поблизу сухої рослинності, лісових насаджень, полів. Пильно слідкувати за тим, щоб діти не бавилися сірниками і запальничками. Не бути байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Загасити займання сухої трави на самому початку легко — досить вилити на неї відро води, чи прикидати землею.

Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслін від пожеж, а значить захистити себе й природу від втрат.

У ДСНС України у Закарпатській області