Депутати Закарпаття проситимуть Уряд переглянути розподіл коштів податку зі збільшення ставок екологічного податку до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища

6 років ago admin 0

Депутати Закарпаття проситимуть Уряд переглянути розподіл коштів податку зі збільшення ставок екологічного податку до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Крайові парламентарі розглянуть на  пленарному засіданні  одинадцятої  сесії обласної ради VІІ  скликання проект рішення  «Про Звернення депутатів обласної ради щодо розподілу коштів екологічного податку», який оприлюднено на офіційному сайті.

Як зазначає автор документу – департамент екології та природних ресурсів ОДА, Закарпатська область вважається екологічно привабливим регіоном України з порівняно сприятливою екологічною ситуацією. Тож, охорона та збереження навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів – є особливо важливими питаннями і невід’ємною частиною соціального та економічного розвитку області.

Найгострішими проблемами області є підвищена паводкова небезпека, небезпека зсувів ґрунтів, забруднення поверхневих водойм існуючими застарілими каналізаційними очисними спорудами та забруднення довкілля побутовими відходами через неналежний рівень системи збору і сортування твердих побутових відходів, заходів з їх утилізації та знешкодження.

З метою вирішення цих проблем було прийнято регіональну Програму охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2016-2018 роки, відповідно до якої здійснюється фінансування природоохоронних заходів.

Для забезпечення комплексного підходу до управління паводковим стоком у басейні р.Тиса та захисту населених пунктів, дворогосподарств і земель від шкідливої дії вод, мінімізації збитків від руйнівної дії паводків і повеней, які пошкодили водозахисні дамби, берегоукріплення, гідротехнічні споруди та автодороги, було прийнято рішення про акумулювання 90% коштів від надходжень до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділити на берегоукріплювальні роботи на різних ділянках річок загальною вартістю 5971,0 тис.грн, протизсувні заходи і заходи від затоплення, зокрема: «Капітальний ремонт протизсувних споруд біля автодороги Міжгір’я – Синевир, км 9+095», «Капітальний ремонт протизсувних споруд біля автодороги Свалява-Довге-Липча, км 43+049 км 43+549» загальною вартістю 3260,0 тис.грн, «Захист від затоплення водами р.Тиса нижньої частини с. Крива Хустського району» в сумі 1510,0 тис. гривень.

Основними забруднювачами поверхневих водойм залишаються об’єкти житлово-комунальних підприємств області. Із 21 існуючої каналізаційної очисної споруди комунальних підприємств 93% потребують реконструкції, збільшення пропускної спроможності та впровадження більш передових технологій очищення стічних вод. Програмою було профінансовано природоохоронні заходи: «Будівництво системи водопостачання та водовідведення с. Барвінок Ужгородського району» і «Реконструкція каналізаційних очисних споруд в с. В.Бакта Берегівського району» на суму 1 470,0 тис.гривень.

З метою поліпшення ситуації у поводженні з твердими побутовими відходами виділялись кошти на співфінансування об’єкту «Будівництво заводу механізованої переробки твердих побутових відходів продуктивністю від 20 до 30 тис.т./рік в с. Яноші, Берегівського району Закарпатської області» в сумі 250,0 тис.гривень.

Одним із найважливіших компонентів еколого-економічної системи природокористування є екологічний податок, що справляється відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Податкового та Бюджетного кодексів України. Відповідні платежі акумулюються в цільових фондах охорони навколишнього природного середовища і спрямовуються на покриття витрат, пов’язаних із вирішенням природоохоронних проблем.

Питання відповідного справляння та отримання екологічних платежів для реалізації природоохоронної діяльності на Закарпатті є дуже актуальним.

Протягом останнього часу органами державної виконавчої влади  проводиться відповідна робота щодо вдосконалення економічного механізму природокористування шляхом підвищення окремих екологічних нормативів і штрафних санкцій, переглядупорядку оподаткування, реформування системи фондів.

Разом з тим, Бюджетним кодексом України передбачається поступова зміна частки перерозподілу екологічного податку між державним та місцевим бюджетами.

Так, після набрання з 01.01.2018  чинності Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» до спеціального фонду  місцевих бюджетів зараховується 55 % податку (крім податку , визначеного пунктом 1 частини другої статті 29 Кодексу), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад – 25 відсотків, обласних бюджетів  – 30 відсотків.

Такий механізм розподілу не враховує необхідності впровадження відповідних заходів на регіональному та місцевому рівнях згідно  з комплексними та цільовими екологічними програмами.

«З метою удосконалення економічного механізму природокористування й вирішення екологічних проблем на місцевому рівні, вважаємо за необхідне переглянути та внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині розподілу коштів податку зі збільшення ставок екологічного податку до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на рівні 50%, і по 25% – до державного й місцевого бюджетів (сіл,селищ, міст, об’єднаних територіальних громад)», – йдеться у проекті звернення, адресованому Кабінету Міністрів України.

Прес-служба Закарпатської облради