Міський голова Богдан Андріїв привітав народного артиста України Петра Матія із 75-річчям та 50-літтям творчості

6 років ago admin 0

Усе життя із піснею! «Золотий баритон» Закарпаття, народний артист України Петро Матій святковим концертом сьогодні відзначив одразу дві поважні дати – своє 75-річчя та 50-ліття творчості!

Послухати відомого співака та привітати з ювілеєм до Закарпатської обласної філармонії прийшли його колеги, друзі та рідні, представники міської та обласної влади. Закарпатський поет Василь Габорець першим виступив зі сцени з привітаннями та розповів про життя і творчість ювіляра.

Звучали вітання і від міського голови Ужгорода Богдана Андріїва. «Сьогодні справжнє свято закарпатської пісні! Наш славний земляк прославляє всю Україну. У Петра Петровича стільки різних титулів, немає лише одного – звання почесного громадянина Ужгорода. Від імені всієї міськради зичу міцного здоров’я і Божого благословення, любові від колег, родини й усього нашого закарпатського краю. Довгих років і ще більше творчих здобутків!», – привітав Богдан Євстахійович. Петру Матію вручили грамоту Ужгородської міської ради, також міський голова анонсував, що на наступному засіданні сесії міськради винесе пропозицію про присвоєння ювіляру звання почесного громадянина міста Ужгорода.

Заступник начальника департаменту культури Закарпатської ОДА Надія Токарчик вручила Петру Матію Почесну грамоту облдержадміністрації – за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток професійного музичного мистецтва, популяризацію хорового співу, високий професіоналізм та у зв’язку з ювілеями. Крім того, голова профспілки працівників культури Закарпаття Наталія Товтин вручила подяку та привітала співака.

У святковій концертній програмі взяли участь Заслужений академічний Закарпатський народний хор (художній керівник – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук), інструментальний ансамбль «Гармонія» (керівник – Анастасія Жужгова), концертмейстери Лариса Голубєва, Наталія Савченко, Анастасія Нізріні, Наталія Шутко. Свої сольні виступи подарували заслужені артисти України Яна Садварій та Олександр Садварій, Олександра Штелиха, представники сімейної династії ювіляра Володимир Боршош (старший) і Володимир Боршош (молодший). Зокрема, одну із композицій виконав учень Петра Матія заслужений артист України Михайло Подкопаєв.

Петро Петрович подарував гостям звучання арій із опер, а також виконав перлини вітчизняної і світової пісенної класики, закарпатські народні мелодії та кілька власних творів. Зокрема, звучали «Три берізки» (присвятив її донькам), «Молюся за Україну» (на слова закарпатського поета Василя Габорця) тощо.

Як відомо, талант Петра Матія знають і шанують далеко за кордоном, проте він завжди надавав перевагу рідному Закарпаттю, улюбленій справі та сім’ї – дружина, троє дочок та семеро внуків мотивують і дають йому наснагу для творчості. Талановитим земляком пишається весь край і нинішній вечір був черговим підтвердженням цього.

1 of 25