Депутати облради затверджуватимуть Програму спільних дій Пряшівського самоврядного краю та Закарпаття

6 років ago admin 0

Програмою передбачена діяльність Координаційної ради з метою підготовки та узгодження пріоритетних проектів, що підтримуються Євросоюзом у рамках Норвезького фінансового механізму, Програми «Slovak Aid», ENI та інших програм.

У ході 11-ої сесії облради обласні обранці затверджуватимуть Програму спільних дій Пряшівського самоврядного краю та Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради  на період з травня 2018 року по травень 2019 року, проект рішення якої заздалегідь оприлюднено на сайті облради.

Ініціатор цього важливого документу – голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

Програма спільних дій підписується щороку під час проведення Днів українсько-словацького добросусідства. В документі передбачено конкретні заходи та напрями, які планується здійснити у визначений термін з метою вирішення питань, що становлять спільний інтерес. Зокрема, мова йде про організацію, за принципом взаємного обміну, візитів керівників двох регіонів; обмін делегаціями представників органів місцевого самоврядування для вивчення та передачі словацького досвіду реформування органів місцевого самоврядування; обмін досвідом у сфері охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища; сприяння підвищенню ефективності використання наявного туристично-рекреаційного потенціалу двох областей; реалізації освітніх та культурно-мистецьких програм тощо.

Програмою передбачена діяльність Координаційної ради з метою підготовки та узгодження пріоритетних проектів, що підтримуються Євросоюзом у рамках Норвезького фінансового механізму, Програми «Slovak Aid», ENI та інших програм.

Домовлено продовжити зусилля, спрямовані на спрощення механізму малого прикордонного руху між Україною та Словаччиною, поширенню його на 50-100 кілометрів (до Пряшева та Кошице), реалізації заходів із модернізації дорожньої мережі по обидві сторони кордону Пряшівського самоврядного краю та Закарпатської області через доступні двосторонні фінансові інструменти, фонди ЄС, передусім ENI, а також продовження співпраці у напрямку ініціювання будівництва пункту пропуску «Забрідь-Уліч» на українсько-словацькому кордоні. Задекларовано підготовку  проектної заявки в галузі інфраструктури (LIP) – «Будівництво дороги ЛЬВІВ – САМБІР – УЖГОРОД (до пункту пропуску «Убля – Малий Березний») у рамках програми ENI.

Реалізація програми сприятиме активізації участі сторін у програмах, спрямованих на розвиток українсько-словацького співробітництва, передусім прикордонних регіонів, залучення джерел Європейського Союзу.

Тож, депутатам облради пропонується затвердити Програму спільних дій Пряшівського самоврядного краю та Закарпатської ОДА, Закарпатської облради на період з травня 2018 року по травень 2019 року, підписану 26 травня 2018 року у пункті пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке».

Прес-служба Закарпатської облради