Студенти і школярі прослухали лекції про ризики нелегального працевлаштування

6 років ago admin 0

Підходить до завершення ще один навчальний рік. Багато нинішніх випускників шкіл, професійно-технічних закладів та вишів стануть перед проблемою вибору роботи. Зрозуміло, що не всім вдасться відразу добре працевлаштуватися. Дехто, аби мати хоч якийсь заробіток, погоджуватиметься на різні варіанти праці. На жаль, сучасна молодь, не завжди до кінця усвідомлює, які ризики таїть у собі «тіньова» зайнятість.

Отож з метою ознайомлення майбутніх випускників з перевагами оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку, яке гарантує державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасну легальну заробітну плату, та пояснення негативних моментів використання прихованої найманої праці посадовці відділу   з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області Маріанна Гукс, Артур Сумара, Зорян Берник, Іван Лопіт, В’ячеслав Попков та Іван Сита провели в області низку зустрічей з учнівською та студентською молоддю. Зокрема, такі зустрічі протягом останнього тижня відбулися в Ужгороді в УжНУ, ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти», торговельно-економічному інституті, у Сваляві в професійному будівельному ліцеї, технічному  коледжі  Національного  університету  харчових  технологій, технічному  коледжі  НУХТ, у Міжгір’ї в професійному ліцеї, медичному коледжі і в Хусті на базі професійного ліцею сфери послуг та Закарпатського державного базового медичного коледжу.

Як зауважувалося у ході проведення заходів, нині нелегальна робота стала ледь не нормою життя, а виплата заробітної плати в «конверті» – однією зі складових тіньової економіки.  Тому фахівці Управління Держпраці намагалися донести молодим людям, що проблема тіньової зайнятості полягає не лише в недоотриманні бюджетом належних коштів, а й у тому, що громадяни позбавляють себе передбачених трудовим законодавством соціальних гарантій, фактично  працюють на свій страх і ризик. Головні державні інспектори розповіли також про відповідальність, передбачену за порушення трудового законодавства, і відповіли на запитання юних слухачів.