Закарпатські рятувальники закликають громадян припинити палити суху траву та берегти від вогню лісові угіддя

5 років ago admin 0

Минулої доби в області із зареєстрованих семи пожеж чотири – це загорання сухої трави та чагарників на відкритих територіях. На жаль, “вогняний шторм” добрався й до лісових угідь, адже окрім сухотрав’я ще в чотирьох випадках горіла лісова підстилка у Перечинському, Великоберезнянському, Свалявському та Воловецькому районах. На щастя, рятувальники спільно з лісівниками зуміли відвоювати зелені угіддя від можливого знищення. Площа усіх загорань склала трохи більше 5 га.

Добре, що всі пожежі були вчасно виявлені й погашені у короткі строки, не давши стихії знищити природу. Складність гасіння таких пожеж полягає у географічному, а саме гірському розташуванні лісових масивів, де техніка не завжди здатна доїхати до безпосереднього осередку пожежі.

На сьогодні в краї вже зареєстровано 1495 пожеж в екосистемах, 33 з яких – безпосередньо у лісових масивах. У переважній більшості такі пожежі стаються через необережне поводження з вогнем з боку населення. На додачу до вищезазначеного додається ще  й те, що громадяни, які приходять до лісопаркових зон заради відпочинку, порушують правила пожежної безпеки та провокують пожежі в екосистемах. А  за прогнозами синоптиків найближчим часом в регіоні збережеться висока (4-й клас), місцями надзвичайна (5-й клас) пожежна небезпека, отож тепла погода сприятиме активному відпочинку громадян на природі.

Тож, перебуваючи в лісовій чи парковій зоні на відпочинку, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки! Пам’ятайте: джерелом пожежі в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок. Виберіть місце для вогнища й обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду! Незагашене багаття може бути причиною лісової пожежі. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозаймання лісових масивів.

Управління ДСНС України у Закарпатській області  закликає всіх громадян: Давайте збережемо ліс разом! Лише спільними зусиллями ми зможемо запобігти виникненню пожеж в лісах та знищення зелених легень. Будьте сумлінними. В екстрених ситуаціях телефонуйте до Служби порятунку “101”.

лісова підстилка головна.jpg  лісова підстилка 1.jpg

 У ДСНС України у Закарпатській області