Іршавський райвідділ Держпродспоживслужби застерігає:
7 років ago admin 0

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
– дотримуватися правил особистої гігієни ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
– користуватися індивідуальним посудом;
– запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
– добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
– дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
– використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води – використовувати охолоджену кип’ячену воду;
– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
– мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
– не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
– при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
– не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
– при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень