Податкові обов’язки ФОП: як повертати кошти та уникати штрафів

3 тижні ago admin 0


Податкові обов’язки для фізичних осіб-підприємців (ФОП) часто викликають запитання. Важливо не лише правильно вести облік та своєчасно подавати звітність, але й розуміти, з яких джерел можна сплачувати податки, як повернути помилково сплачені кошти та які санкції очікують за недотримання термінів. Ця стаття допоможе вам розібратися у важливих аспектах податкових зобов’язань для ФОП, аби уникнути неприємних наслідків.

З якого рахунку ФОП може платити податки — з підприємницького чи з особистого?

Фізичні особи-підприємці мають можливість сплачувати податки як з підприємницького рахунку, так і з особистих коштів. Це означає, що ви можете погашати свої податкові зобов’язання або підприємницькими доходами, або власними заощадженнями, залежно від того, що для вас зручніше на цей час.

Як повернути помилково та/або надміру сплачені податки?

У разі, якщо ви помилково сплатили більше коштів на рахунок Державної податкової служби (ДПС), існує можливість повернути ці кошти. Для цього створений зручний онлайн-сервіс «Е-повернення», який дозволяє подати заяву на повернення коштів через Електронний кабінет. Ось коротка інструкція:

  • 1. Перейдіть до Електронного кабінету. У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» або «Введення звітності» оберіть форму «Заява про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» (ідентифікатор форми для фізичних осіб — F1302002).

  • 2. Заповніть необхідні реквізити. Після заповнення форми, збережіть її, підпишіть та відправте до територіального органу ДПС.

  • 3. Додайте платіжний документ. Якщо є необхідність, додайте копію платіжного документа, на підставі якого було здійснено помилковий платіж. Для цього необхідно у вкладці «Додатки» обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F1360102) та заповнити обов’язкові поля форми.

Що робити, якщо не подали Декларацію за півріччя до 9 серпня?

Якщо ви як ФОП 3 групи пропустили термін подачі декларації за півріччя, не відкладайте подачу звітності. Негайно подайте декларацію, навіть якщо термін вже пройшов. Однак, пам’ятайте, що податкова може накласти штрафи за несвоєчасну подачу, тому важливо перевіряти «Стан розрахунків з бюджетом» щомісяця.

Скільки разів можна повторно відправляти в електронному вигляді ту ж саму звітність у разі виправлення показників?

Якщо ви надіслали кілька примірників одного податкового документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), то оригіналом буде вважатися електронний документ, отриманий контролюючим органом останнім (за умови, що його було прийнято до бази даних контролюючого органу та платнику податків надійшла про це друга квитанція). Тобто, обмежень щодо надсилання протягом одного дня кількох звітних документів в електронному вигляді немає.

Крім того, платник податків має право повторно відправляти податкові декларації, розрахунки та звіти у разі виправлення помилок до закінчення їх граничного строку подання, вказавши при цьому тип документа «звітний новий».

Які штрафи передбачені за несвоєчасну сплату податків?

Несвоєчасна сплата податків може призвести до значних фінансових санкцій. Так, за несплату єдиного податку:

  • 1. Для ФОП 1 та 2 групи штраф становить 50% від ставки єдиного податку, що у 2024 році дорівнює 151,40 грн для 1 групи та 710 грн для 2 групи.

При чому платити доведеться, навіть коли недоплата становила кілька копійок чи оплата була затримана на 1 день. Врахуйте, на суму заборгованості автоматично нараховується пеня, яка буде сплачуватися при наступній сплаті податку. Відповідно, сума зарахування ЄП при наступних платежах знову буде неповною, що призведе до повторення ситуації із боргом та нарахуванням пені. Тому варто стежити за наявністю несплаченої заборгованості та пені в Електронному кабінеті платника.

  • 2. Для ФОП 3 групи штраф складає 5% від несплаченої суми при затримці до 30 днів та 10% при затримці понад 30 днів.

Правильне виконання податкових обов’язків — запорука успішної підприємницької діяльності. Розуміння процедур сплати, повернення коштів та уникнення штрафів допоможе вам запобігти фінансовим втратам та зосередитися на розвитку свого бізнесу.

Джерело @

Finance.ua