4000 мальків харіуса вперше випустили у річку на Закарпатті (ФОТО)

4 тижні ago admin 0

У рамках цьогорічної кампанії зариблення водойм Карпатського регіону лососевими видами риб, у Закарпатській області вперше в історії випустили 4000 мальків харіуса європейського. Цей вид занесений до Червоної книги України, а зариблення проведено за рахунок державного бюджету. Про це повідомляє Криниця мисливця з посиланням на Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Мальки харіуса європейського (Thymallus thymallus) були випущені у річку Убля. Рибопосадковий матеріал вирощено на Рибоводному форелевому заводі “Лопушно”, що належить Держрибагентству. Це перший випадок зариблення водойм Закарпаття цим видом риби, вирощеним на державному рибзаводі.

Крім харіуса, у водойми Закарпатської області випустили понад 37 тисяч мальків струмкової форелі. Зокрема, 12 тисяч мальків поповнили рибні запаси річки Жденіївка. Ще понад 25,1 тисяч мальків цього виду лососевих випустили у річки Мошка, Лубня, Стужичанка та струмок Гусний на території національного природного парку “Ужанський”.

Процес зариблення контролювали представники Закарпатського рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держпродспоживслужби, національного природного парку “Ужанський”, лісових господарств, місцевої влади та громадськості.

Варто зазначити, що харіус європейський є єдиним представником харіусових в українських водоймах. З 1994 року цей вид занесений до Червоної книги України як вразливий, і його вилов на території України повністю заборонений. Крім того, харіус європейський перебуває під охороною Бернської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та Європейського Червоного списку.

Таке зариблення є важливим кроком у збереженні та відновленні популяції цього рідкісного виду риби в українських водоймах. Успішна реалізація подібних проектів може сприяти покращенню екологічного стану річок Карпатського регіону та збільшенню біорізноманіття водних екосистем.