Забезпечувальний платіж за права інтелектуальної власності: який порядок ПДВ-оподаткування

2 місяці ago admin 0


ДПС розглянула запит від Товариства, яке має намір укласти попередній договір, предметом якого є зобов’язання протягом 2024 року укласти з контрагентом ліцензійний договір про надання дозволу на використання об’єкта права інтелектуальної власності (фільму, серіалу чи програми), який не створений на момент укладання попереднього договору, але буде створений на момент укладення такого ліцензійного договору (основного договору).

При цьому умовами попереднього договору планується встановити сплату контрагентом забезпечувального платежу за попереднім договором. Які податкові наслідки очікують сторони?

За словами контролерів, у разі, якщо постачальник (платник ПДВ) за попереднім договором (до дати фактичного надання покупцю (отримувачу) прав на використання об’єкта інтелектуальної власності) отримує від покупця (отримувача) забезпечувальний платіж, який спочатку виконує функцію забезпечення виконання зобов’язання щодо укладення ліцензійного договору (основного договору), а надалі зараховується в оплату (компенсацію) вартості таких прав (ліцензійну винагороду), то на дату зміни напряму використання забезпечувального платежу у такого постачальника (платника ПДВ) виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за вказаною вище операцією (окрім випадку, якщо такий забезпечувальний платіж вважається роялті у розумінні пп. 14.1.225 ПКУ).

Відповідно, якщо такий забезпечувальний платіж вважається роялті, то за вказаною вище операцією у такого постачальника обов’язку щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ не виникає.

Якщо умови передачі прав на об’єкт права інтелектуальної власності не надають право особі, яка отримує такі права, продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності, то такий платіж вважається роялті. Якщо умови передачі прав на об’єкт права інтелектуальної власності надають право особі, яка отримує такі права, продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності, то такий платіж не вважається роялті, а розцінюється як компенсація (оплата) вартості товарів/послуг.

Джерело @

Ліга:Закон