Рішення про імпорт 80% електроенергії має прийматися у діалозі з бізнесом, – експерт

3 місяці ago admin 0


Рішення про імпорт 80% електроенергії для бізнесу, яке схвалив Кабінет міністрів, абсурдне і потребує перегляду, адже наразі Україна навіть не здатна імпортувати такий обсяг енергії. В результаті українські підприємства просто втратити конкурентоспроможність на світових ринках.

Про це заявила виконавчий директор Національної асоціації добувної промисловості України Ксенія Оринчак  Україна, повідомила РБК-  з посиланням на її виступ.

«Ми готувалися фактично до імпорту електроенергії, готувалися всі великі гравці. Але до того, що ми будемо імпортувати до 50% електроенергії, і що відновлена ​​енергетика може врятуватися скорочено. електроенергії – це абсолютно абсурдним рішенням.

Вона висловила переконання, що перед тим, як ухвалювати такі рішення, уряд мав би провести переговори з бізнесом і знайти компромісне рішення.

«Думаю, ми будемо з цим боротися. Все-таки не можна приватному інвестору сказати, що повинні бути так, і не по-іншому. Все один діалог будемо шукати. Зараз у нас дефіцит кадрів, і черговий удар по бізнесу у вигляді зобов’язань». зв’язок 80% імпорту – це виглядає як цілеспрямована політика знищення української економіки», – резюмувала Оринчак.

Спікер також додав, що владі перед тим, як підвищувати тарифи і шукати вартість на армію, все-таки потрібно сісти за стіл переговорів з добувним бізнесом.

У цей час Кабмін ухвалив зміни до постанови, які передбачають, що будь-який промисловий об’єкт має імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб. Укренерго, зі своєї сторони, гарантує промисловість ще 20%.

Виступів різко проти цієї ініціативи бізнесу, оскільки ціна за постачання електроенергії через кордон різко підскочить, і підприємствам буде простіше просто зупинитися, чим імпортувати. Для України це означає відтік валюти та падіння доходів бюджету, який є єдиним джерелом фінансування ЗСУ. При цьому бізнес не проти підвищення долі імпорту, але не більше, ніж до 50% – більше імпортувати в Україну немає змоги.

Джерело @

РБК-Україна