У Верховній Раді пропонують стимулювати бізнес до переробки відходів, що утворилися від руйнувань

1 місяць ago admin 0


У Верховній Раді розглядають можливість запровадити систему стимулів для бізнесу, який погодиться зайти у сферу переробки та повторного використання будівельних відходів, адже в Україні утворилися величезні обсяги будівельного сміття через масштабні руйнування внаслідок обстрілів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк.

Як зазначила посадовиця, надважливо такі відходи не закопувати й не спалювати, оскільки через їх специфіку це може призвести до погіршення екологічної ситуації.

Будівельні відходи мають тривалий період розкладання і є одними з найнебезпечніших джерел забруднення ґрунту та водних ресурсів.

Є досвід інших країн, де вже зараз частка переробки будівельних відходів становить в середньому близько 50% від загального обсягу виробництва будматеріалів. Україна може не лише перейняти цей досвід, а і частково забезпечити себе будівельними матеріалами, необхідними для відбудови“, – переконана Шуляк.

Як пояснила нардепка, бізнес здебільшого розуміє, що відходи від руйнувань можуть бути основою для виготовлення будматеріалів. З її слів, він готовий до цього навіть попри те, що це дорожче за виготовлення будматеріалів в традиційний спосіб.

Водночас як додала Шуляк, перероблення такого сміття – процес складний. Тому потрібна нова державна програма, яка підтримуватиме компанії, які будуть переробляти будівельні відходи і потім використовувати їхній продукт в дорожньому, або в цивільному господарстві.

Це можуть бути або якісь фіскальні методи, наприклад, зниження податків, або інші стимули, зокрема і фінансові. Як варіант це може бути й запровадження обов’язкового використання іншими виробниками частини такого переробленого сміття.

Зараз ще немає єдиної позиції з приводу того, як саме держава буде стимулювати бізнес, заходити в цю сферу, але точно є розуміння, що це потрібно робити. Тож щодо методів стимулювання ведуться дискусії. Загалом, це величезний ринок, тому підходи бізнесу, який працюватиме саме в цій сфері, будуть змінюватись“, – підкреслила Шуляк.

Посадовиця додала, що на сьогодні вже створено документ, в якому прописаний алгоритм первинного сортування і первинного зберігання такого сміття.

Але тепер потрібно створити основу для підготовки повторного використання цих відходів для всієї країни:

  • первинного очищення,
  • демонтажу,
  • подальшого сортування.

Зокрема, враховуючи те, що вже був негативний досвід, коли на території однієї з областей відходи від руйнування декількох житлових будинків були просто подроблені. Утворилася мішанина з дерева, залізобетону, бетону, цегли, скла, пластику, тому повторно використати такі відходи вже неможливо.

Тому, якщо ми говоримо про повторне використання для виробництва тих чи інших будівельних матеріалів, потрібно розуміти, що первинна переробка надзвичайно важлива – вона має бути дуже якісною. Інакше таке будівельне сміття повторно використати ми просто не зможемо“, – резюмувала Шуляк.

Джерело @

Рубрика