ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ: ДО ЯКИХ РОБІТ НЕ МОЖНА ЗАЛУЧАТИ НЕПОВНОЛІТНІХ

2 місяці ago admin 0


Ринок праці в Україні поступово відновлюється після початку повномасштабного вторгнення РФ. Бувають випадки, коли неповнолітні українці шукають роботу або підробіток у вільний час.

Фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, до яких робіт роботодавці не можуть залучати неповнолітніх працівників.

Фахівці зазначили, що роботодавцям заборонено залучати осіб, молодше 18 років до:

  • важких робіт;
  • робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

«Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці», – йдеться у повідомленні.

Відповідний перелік важких  робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 № 46.

Фахівці наголосили, що осіб молодше 18 років заборонено залучати за такими загальними професіями як:

  • водій автомобіля;
  • водолаз;
  • газозварник;
  • оператор заправних станцій;
  • прибиральник службових приміщень, зайнятий прибиранням загальних туалетів;
  • робітники, зайняті торгівлею та зберіганням вина, спирту і лікеро-горілчаної продукції та пива;
  • робітники, зайняті роботою на висоті.

Прийом на навчання за професіями, вказаними у цьому Переліку, допускається за умови досягнення особами 18-річного віку на момент закінчення навчання. При проходженні виробничої практики (виробничого навчання) особи, які не досягли 18-річного віку і навчаються у професійно-навчальних закладах можуть знаходитися у виробництвах, професіях і на роботах, включених до Переліку, не більш як чотири години за умов суворого дотримання діючих санітарних норм і правил, а також, правил і норм з охорони праці.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.03.1996 № 59.

«Підлітків забороняється призначати на роботи, які пов’язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. Робота підлітків з вантажами не повинна становити більше 1/3 робочого часу», – йдеться у повідомленні.

Також фахівці додали, що у законодавстві прописана пряма заборона щодо залучення неповнолітніх до роботи в нічний та надурочний час, у вихідні дні навіть за наявності їх згоди та згоди їх батьків.

Особи до 18 років можуть допускатися лише до легкої роботи, тобто, роботи, яка не може створювати загрозу для здоров’я, життя та психофізичного розвитку неповнолітнього, а також не може перешкоджати його навчанню в учбових закладах.

Джерело @

Дзеркало тижня