Закарпатські податківці провели 281 фактичну перевірку

5 місяців ago admin 0


Фахівці відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Закарпатській області з початку року провели 281 фактичну перевірку. Особлива увага при таких перевірках приділяється дотриманню вимог щодо порядку проведення розрахунків при продажу підакцизних товарів, застосування РРО/ПРРО, наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, наявності підтверджуючих документів щодо походження таких товарів, оформленню трудових відносин з найманими працівниками.

В ході фактичних перевірок у 2024 році податківці встановили 23 факти здійснення господарської діяльності без реєстрації, 103 факти незабезпечення можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів, 12 порушень при продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, в тому числі 3 факти безліцензійної торгівлі цими підакцизними товарами. Також фахівці податкового відомства краю задокументували 15 випадів використання найманої праці без офіційного працевлаштування.

Податківці наголошують, що порушення законодавства, зокрема, щодо здійснення господарської діяльності без державної реєстрації є адміністративним правопорушенням, і відповідно до ст. 164 Кодексу України, передбачає накладення штрафу при першому порушенні від однієї тисячі (17 тис. грн) і при другому впродовж року до п’яти тисяч (85 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Крім того, фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області звертають увагу на відповідальність, що несуть за законом суб’єкти за недотримання вимог законодавства у сфері торгівлі підакцизними товарами, та недопущення порушень при здійсненні підприємницької діяльності.

Слід відмітити, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків відповідно до абзацу другого ч.2 ст.265 КЗпП тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Матеріали перевірок в ході яких встановлено використання найманої праці без належного оформлення направляються до обласного управління Держпраці у встановленому порядку, для вжиття до підприємців заходів за порушення трудового законодавства.

ДПС у Закарпатській області