Оподаткування, земельні питання і модернізація ДАР є законодавчими пріоритетами – замміністра агрополітики

2 місяці ago admin 0


Наразі на розгляд парламентської комісії з питань аграрної та земельної політики налічується близько шести проектів, а найбільше є документи розгляду питань щодо земельної реформи, реформування Державного аграрного реєстру (ДАР) та впровадження механізмів відслідковування «чорного» і «сірого» зерна. Про це в інтерв’ю для Delo.ua вступив заступник міністра аграрної політики та продовольства Денис Башлик.

“Я вважаю, що мають бути дерегульовані і змінені підходи щодо зміни цільового призначення землі. Ділянки, які надаються для відбудови, не повинні впиратися в процедури і погодження, особливо для будівництв, що пов’язані з переселенцями, і користування ними”, – зазначає Денис Башлик. 

За його словами, земельне законодавство в Україні в деяких моментах є дуже архаїчним, тому пріоритет має надаватися саме вирішенню проблем в частині земельних відносин.

Крім того, необхідно прийняти закон про електронні аграрні розписки, який уже зараз є помічним, але може стати ще більш зручним і оперативним, якщо вдасться максимально цифровізувати цей інструмент. 

Інший пріоритет – подання нового законопроекту про Державний аграрний реєстр, котрий буде стосуватися не лише агровиробників, а і переробників агропродукції та інших суб’єктів господарювання, які працюють в агросекторі. Наразі через ДАР надається держпідтримка лише для агросектору і сільськогосподарського виробництва. 

“Чекаємо для агросектору окремий законопроект про Державний аграрний реєстр. Попередній ми вже трошки “переросли”, тому ми над цим дуже активно працюємо”, – додає заммінстра.

Інший пріоритет, за його словами, це оподаткування агросектору. В Україні має бути система контролю щодо “сірого” та “чорного” зерна. В 2024 році в цьому напрямку відбудуться певні структурні зміни, уточнює Денис Башлик.

Джерело @

Діло