У ДРРП запроваджено механізм автоматичної первинної реєстрації спеціальних майнових прав

2 місяці ago admin 0


У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запроваджено механізм автоматичної первинної реєстрації спеціальних майнових прав.

Про це повідомив генеральний директор Державного підприємства «Національні інформаційні системи» Олексій Бережний.

Цей сервіс дає змогу ДРРП отримувати від Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) електронні заяви щодо первинної реєстрації спеціального майнового права (СМП) на подільний об’єкт незавершеного будівництва (сам будинок – коробку) та його складових частин – майбутніх об’єктів нерухомості (квартири, машино/паркомісця, приміщення тощо), а також подальшої одночасної автоматичної (без участі державного реєстратора) реєстрації речових прав та обтяжень на такі об’єкти на підставі електронної заяви.

Вже відбулися перші реєстрації за новим механізмом. Така первинна реєстрація прав на майбутні об’єкти нерухомості забезпечить неможливість їх подальшого подвійного або навіть потрійного перепродажу недобросовісними забудовниками. Таким чином, тепер, купуючи такі права в недобудовах у забудовників, громадяни будуть більше захищеними від шахрайських дій”, – розповів Олексій Бережний.

Крім того, запровадження нового функціоналу:

– спростить надання адмінпослуг замовникам будівництва щодо первинної автоматичної реєстрації СМП і забезпечить можливість їх подальшого відчуження;

– підвищить ступінь захищеності прав осіб на нерухоме майно від вчинення шахрайських дій з правами на нерухоме майно, в тому числі шляхом подачі підроблених документів;

– зменшить навантаження на державних реєстраторів та пришвидшить процес первинної реєстрації СМП.

Джерело @

Ліга:Закон